Antwerpse leerlingen winnen 3e prijs op Europese wedstrijd rond sociaal ondernemerschap

Antwerpse leerlingen winnen 3e prijs op Europese wedstrijd rond sociaal ondernemerschap

Maatschappelijk verantwoord ondernemen of sociaal ondernemen zijn onuitwisbare termen in het bedrijfsleven geworden. Ook Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo), marktleider in ondernemerschapsonderwijs, ondersteunt deze evolutie. Via het Social Enterprise Programme (SEP), in samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA Europe, komen leerlingen met hun mini-onderneming in contact met sociaal ondernemerschap. Sociaal engagement en producten/diensten die de maatschappij een verantwoord duwtje in de rug geven, staan daarin centraal. 255 studententeams uit 14 verschillende Europese landen streden om de titel ‘Beste Sociale Studentenonderneming 2015’. De jongeren van Watch Me, afkomstig van het Mater Salvatorisinstituut te Kapellen, strandden op een eervolle 3e plaats met hun workshops rond verkeersveiligheid en hun innovatieve, lichtgevende gadgets. De jury prees het concept van hun sociale mini-onderneming waarbij sociale innovatie, betrokkenheid en creativiteit hand in hand gaan.

Watch Me

Het concept van mini-onderneming Watch Me draait rond opvallen. Watch Me wil de veiligheid van fietsers en in het bijzonder van fietsende kinderen in het verkeer verhogen. Dit doen ze door de verkoop van bepaalde lichtgevende gadgets zodat fietsers meer opvallen in het verkeer. Zo is er de keuze uit een gasmondstuk om op het ventiel van een fietswiel te plaatsen. Van zodra men begint te rijden verlicht het gasmondstuk en geeft het een mooi en verlicht effect aan de fiets. Daarnaast bieden ze ook een handige fietslichten en een coole reflector aan, dit is een strip van 8 gekleurde stickers die reflecteren wanneer er licht op schijnt. De bedoeling is om de stickers aan de velgen van fietswielen te plaatsen zodat men ‘s nachts goed opvalt in het verkeer.

“En we geven ook workshops rond verkeersveiligheid aan leerlingen van het 3e en 4e leerjaar. Dit gebeurt op een speelse manier met een kwartetspel, een quiz, toneeltjes en een computerspel”, legt algemeen directeur Jordi Lossie (18) uit. De jonge ondernemers waren reeds te gast in verschillende scholen in hun regio. “Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar we zoveel tijd en energie in gestoken hebben, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt. Deze Europese 3e plaats is de kers op de taart. Onze winst gaat integraal naar vzw Pulderbos te Stabroek, een fantastische organisatie die instaat voor de revalidatie van verkeerslachtoffers”. Ook leercoach, Sofie Verhoeven, is trots op haar leerlingen: “Het is prachtig om te zien hoe leerlingen zo’n hecht team kunnen vormen. De mini-onderneming is voor hen een persoonlijke verrijking. Doorzettingsvermogen en compromissen sluiten zijn cruciaal. De leerlingen zijn niet alleen bezig met winstdoelstellingen, maar ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Social Enterprise Programme (SEP)

In samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA Europe roept Vlajo ieder schooljaar op tot sociaal ondernemerschap. Swingt het sociaal engagement binnen de Vlajo Mini-ondernemingen werkelijk de pan uit en geeft hun product/dienst de maatschappij een ‘verantwoord’ duwtje in de rug? Daar draait het bij het Social Enterprise Programme, kortweg SEP, om. Als sociale onderneming komen de deelnemende mini-ondernemingen aan welbepaalde sociale behoeften tegemoet. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling en gezondheid. Met hun organisatie en concept verrijken of versterken zij onze samenleving. Het bereiken van sociale impact is hun voornaamste doel, in tegenstelling tot het genereren van winst voor eigenaars en aandeelhouders. www.sep.ja-ye.org