Denemarkste studenten winnen JA Europe Enterprise Challenge 2015

Denemarkste studenten winnen JA Europe Enterprise Challenge 2015

3 studenten uit Denemarken wonnen de JA Europe Enterprise Challenge 2015, een Europese competitie onder jonge ondernemers, in Lissabon. Hun start-up Gas2Green won de algemene award voor beste studentenonderneming en won bovendien ook de ‘Hyundai Brilliant Young Entrepreneurs Award’. Ze moesten concurreren tegen 23 andere studentenbedrijven uit 16 Europese landen. Het team werd gekozen op basis van hun sterk ondernemingspotentieel en innovatieve idee, die een oplossing biedt voor een groeiend probleem in de maritieme sector, namelijk wanneer schepen afval lozen in de oceanen. Gas2Green gaat het ongebruikte afvalmateriaal recycleren door hernieuwbare energie te gebruiken om een elektrolyse cel te activeren en zo waterstof of biobrandstoffen te produceren.

Op 2-4 juli werden meer dan 90 studenten in Lissabon verwelkomd om met hun start-up te concurreren op Europees niveau. Jaarlijks nemen meer dan 14.000 Europese studenten uit 300 Europese hogescholen en universiteiten deel aan een nationaal Start Up-programma. Dit initiatief geeft hen de mogelijkheid om een eigen bedrijf te runnen en ervaring op te doen.

The JA Start Up Programme helped us push ourselves to the point that we are today. Winning the award will definitely push us further to develop as a business and help us breakthrough to the people we want to get to.” – Rasmus Andreas Kunø Tarp, Gas2Green

Vlaamse trots

De Vlaamse winnaars Chick’In en ICU veroverden tijdens deze Europese finale geen plek in de top drie, maar hun prestaties zijn echter niet onopgemerkt gebleven in Lissabon. Peter Coenen, directeur van Vlajo, is trots op de ondernemende kwaliteiten die de studenten lieten zien. “Ondernemers en ondernemende medewerkers zijn essentieel voor economische groei. De juiste houding en vaardigheden kun je het beste op jonge leeftijd leren. Ik heb tijdens deze Europese finale weer mogen zien dat de drive er al bij veel jongeren inzit.”

De JA Europe Enterprise Challenge is een jaarlijkse competitie die gelinkt is aan het Small Business Project programma van Vlajo. Dit programma laat universiteit- en hogeschoolstudentenstudenten in de praktijk ervaren wat het is om je eigen bedrijf te runnen om hen zo klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Vlajo verbreedt daarmee het toekomstperspectief voor hun latere loopbaan.

Investeerders overtuigen

Elk Europees team dat deelnam aan de EEC heeft een echt product of echte dienst ontwikkeld en is succesvol omgegaan met de uitdagingen die het opstarten en runnen van een eigen bedrijf met zich meebrengt. De jonge ondernemers werden tijdens de EEC beoordeeld door een jury bestaande uit vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Zij waanden zich investeerders die de start-ups op hun investeringsvoorstel, presentatie en jury-interview mochten beoordelen.

Juryleden

Joanna Drake, Principal Advisor, Task Force Collaborative Economy, DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs, European Commission
Luis Pedro Duarte, Managing Director, Head of Accenture Strategy – Portugal
Mei Li Powell, Managing Director & Division Head – Communications, Marketing & CSR, Euroclear
Bertrand Sava, Managing Director of Southern Europe, Visa Europe
Tim Vieira, Special Edition Holding/Entrepreneur and Venture Capitalist – Shark Tank
Dorothee van Vredenburch, Chief Change and Organisation, NN (JA Europe Board Member)

JA Europe Enterprise Challenge Awards

  • Winner: Gas2Green, Denmark
  • 1st runner-up: CosyTech, Norway
  • 2nd runner-up: Lotics SB, Norway / ElevAkademiet, Denmark