Ondernemen doe je ook al in de eerste graad van het secundair onderwijs

Ondernemen doe je ook al in de eerste graad van het secundair onderwijs

Ook in de eerste graad van het secundair onderwijs beweegt er bij Vlajo heel wat op vlak van ondernemerschap. Zo lanceerden we Talent4Event, een gloednieuw project waarin leerlingen de kans krijgen om hun (ondernemende) talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Vorig schooljaar al stapten een aantal scholen in een boeiend pilootproject en werden alle aspecten van het traject gefinetuned. Klaar voor een vliegende start!

Dit schooljaar doet het project zijn officiële intrede in een heel aantal Vlaamse scholen, waaronder het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut in Brugge. Leerkracht Lisa Vandevenne geeft SEI in het eerste jaar: "In onze school zetten we sterk in op het ontdekken van talenten. De eerstejaarsleerlingen hebben de keuze uit STEM, SEI en Latijn. Binnen SEI starten we dit schooljaar met Talent4Event. Op deze manier willen we de vaardigheden van de leerlingen aanscherpen, maar tegelijk ook aantonen dat een economische richting, naast het populaire STEM en Latijn, minstens zo waardevol is."

Daarnaast biedt Vlajo in de eerste graad ook BLIK (Beroep, Loopbaan en Ik) aan, een vakoverschrijdend (SEI/Economie en WW/Wetenschap en Techniek) project dat leerlingen ondersteunt in hun studiekeuzeproces. BLIK is al vele jaren een vaste waarde binnen Vlajo, maar werd begin dit schooljaar in een nieuw jasje gestoken. Projectcoördinatoren Tine Feyaerts en Wendy Smets lichten toe: "In heel wat leerplannen wordt gevraagd om vakoverschrijdend te werken met WW, SEI en techniek. Daarom werd er leerinhoud voor techniek toegevoegd aan BLIK. Ook nieuwe, actuele onderwerpen zoals leren omgaan met zakgeld, ecologische voetafdruk en gehoorschade werden geïntegreerd. Via een educatief bordspel en 5 activiteiten maken de leerlingen een ontdekkingstocht doorheen het aanbod van studie- en beroepskeuze."

Inge Willems is leerkracht wetenschappelijk werk in het ZAVO in Zaventem en werkt al bijna 10 jaar met BLIK: "Al in 2006 startte ik met het project in het 2de jaar moderne wetenschappen. Vanaf dit schooljaar gaan we ook in het 2de jaar Latijn van start. Ik hou ervan om projectmatig te werken met behulp van BLIK, want het is de ideale manier om leerlingen kennis te laten maken met de verschillende studierichtingen en beroepen. Zo werpen ze een hele mooie 'blik' op de toekomst!"

Wilt u meer info over Talent4Event of Blik?

Voor inhoudelijke info: Tine Feyaerts - tine.feyaerts@vlajo.org - 0492 46 22 01

Voor praktische info: Wendy Smets - wendy.smets@vlajo.org - 016 29 84 01