Minister Muyters reikt prijzen uit op eerste innovatiekamp voor docenten

Minister Muyters reikt prijzen uit op eerste innovatiekamp voor docenten

De mens is gemaakt om te bewegen. Hoe kunnen we mensen die revalideren van een operatie, een verkeersongeval, een burn-out,… een stimulans bieden om te bewegen? Vijftig docenten van tien verschillende hogescholen én uit heel diverse opleidingen brainstormden gisteren een hele dag over het thema bewegingstherapie op het allereerste innovatiekamp voor docenten, georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) i.s.m. Microsoft Innovation Center. Vier hogeschooldocenten ontwikkelden een gamma van opkikkerboxen dat als geschenk gegeven kan worden aan iedereen die fysiek of psychisch herstellende is. Dit innovatiekamp wil creatief denken stimuleren bij docenten, opdat zij op hun beurt young potentials inspireren om creatief en ondernemend te zijn en te handelen. Vlaams minister Philippe Muyters reikte de prijs uit aan de winnaars: Pina Cimino (Hogeschool PXL), Karine Samyn (Hogeschool Gent), Yves De Bleecker (VIVES Hogeschool) en Veerle Dupont (VIVES Hogeschool).  

Naast de Bongo, Vivabox, Wonderbox,… heb je nu de Opkikkerbox: een met liefde gegeven doosje vol opkikkertjes voor een vlotter herstel. “Zowel acuut als chronisch zieken en herstellenden behoren tot onze doelgroep”, zegt docente Pina Cimino van Hogeschool PXL. “De box brengt alles wat helpt om de eerste sprong te zetten naar fysisch en psychologisch welzijn liefdevol tot bij de ‘patiënt’. Deze holistische box bevat zowel tastbare zaken (bv. stappenteller, streekwandelkaart,…) als vouchers (bv. personal coach aan huis, huur e-bike,…) die ondersteuning en stimulansen bieden om te bewegen, gezond te eten, zich beter in zijn/haar vel te voelen en te blijven.”

De docenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten uit het bedrijfsleven. De beste teams stelden hun project gisteren voor aan een professionele jury. “De jury heeft gekozen voor het team met het meest toepasbare concept. Met hun Opkikkerbox spreken ze een gigantische doelgroep aan en kunnen ze veel mensen aan het bewegen zetten. De jury gelooft heel sterk in dit idee dat relatief snel gerealiseerd kan worden”, aldus juryvoorzitter Peter Bertels, innovatie-expert bij Flanders DC.

Vlajo heeft reeds vele jaren ervaring in het organiseren van innovatiekampen voor studenten, zowel in het secundair als het hoger onderwijs. Tijdens dit innovatiekamp voor docenten werden zij zelf eens ondergedompeld in een creatief proces.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, luisterde aandachtig naar de creatieve ideeën van de docenten, feliciteerde de winnaars en richtte tot slot nog een woordje aan alle deelnemende docenten: “Een docent fungeert als rolmodel. Ik reken op jullie om de interactie tussen creativiteit, innovatie en ondernemerschap bij jongeren te stimuleren. Als docent staan jullie hen eerstelijns bij in hun leerproces, hun ondernemende vaardigheden en hun zin voor creativiteit en innovatie. Mede dankzij jullie inzet wordt een toekomst met meer ondernemers beter bereikbaar.”