Studenten ontwikkelen creatief foodconcept voor West-Vlaamse hoeve- en streekproducten

Studenten ontwikkelen creatief foodconcept voor West-Vlaamse hoeve- en streekproducten

Het belang van creatief denken, innovatie en out of the box oplossingen wordt vandaag de dag steeds groter. Vlaamse Jonge Ondernemingen, kortweg Vlajo, organiseert jaarlijks verschillende innovatiekampen voor jongeren om hier invulling aan te geven. Het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare was zowel gisteren als vandaag de locatie voor een 24-uren foodcamp in samenwerking met RESOC/SERR Midden West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst en Actie voor Starters. 85 studenten uit 11 verschillende hogescholen en universiteiten lieten zich op vraag van de bedrijven Westvlees, Brouwerij Gulden Spoor, Chef’s Secret en 100% West-Vlaams van hun creatiefste kant zien. Het team ’t Smakt sleepte de hoofdprijs in de wacht met hun creatief en duurzaam foodconcept voor lokale West-Vlaamse hoeve- en streekproducten.

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Vandaag mochten in Roeselare de vier beste teams de resultaten van hun brainstormsessie voorstellen aan een professionele jury. Het winnende idee van Anatoliy Mirzoyan (Universiteit Antwerpen), Lisa Vanden Abeele (Erasmushogeschool Brussel), Maxim Piessen (Universiteit Antwepen), Cato Deschuytter (Hogeschool Gent) en Brian Desplinter (Howest) kon op de meeste appreciatie van de jury rekenen.

Zij kwamen op de proppen met een lokaal rondreizend hapjesrestaurant (container) dat werkt met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten en deze ook aanbiedt, zowel ter plaatse in een restaurant als online via een webshop. Het rondreizen is seizoensgebonden en gelinkt aan de verschillende streken in West-Vlaanderen. “Zo hebben we het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek. De hapjes zijn kleine versies van gerechten gemaakt door een plaatselijke chef. Deze chef en de menu verandert ook naargelang de pop-up zich verplaatst”, aldus Brian Desplinter. “In het restaurant worden de streekproducten verkocht, alsook receptboxen. Deze boxen zijn gelinkt aan de hapjes die in het pop-up restaurant geserveerd worden. In deze boxen vindt men alle benodigde streekproducten, alsook het recept. Maxim Spiessen concludeert: “De lokale producenten vinden op die manier een grotere afzetmarkt voor hun streekproducten, het versterkt het lokaal toerisme, de streekproducten genieten een grotere bekendheid en de consument leert nieuwe smaken, producten en recepten kennen.”

De jury was vol lof over de vele frisse ideeën van deze groep jongeren. “Ik was verbaasd over de innovatieve dynamiek tijdens dit tweedaagse innovatiekamp”, zegt Stephanie Van Lancker, stafmedewerker 100% West-Vlaams. “Het winnende team ’t Smakt heeft een schitterende presentatie gegeven en een zeer concreet concept uitgewerkt. We gaan hun creatief foodconcept niet zomaar klasseren, we gaan effectief kijken hoe we dit idee binnen 1 à 2 jaar kunnen gaan realiseren. En uiteraard worden de winnaars dan ook betrokken bij de realisatie.”