Jongeren bedenken oplossingen voor drink- en afvalwater op Sci Tech Challenge

Jongeren bedenken oplossingen voor drink- en afvalwater op Sci Tech Challenge

Honderd wetenschapsleerlingen (3e graad) namen gisteren deel aan de Vlaamse Sci Tech wedstrijd in het provinciaal Havencentrum te Antwerpen. Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor de vermindering van drink- en afvalwater. Deze wetenschappelijk, technische wedstrijd wil jongeren enerzijds informeren over de huidige en toekomstige energieproblemen, anderzijds wil ze interesse aanwakkeren omvoor een wetenschappelijke of technologische studierichting te kiezen. Winnaar werd het team ‘De Watervalletjes’, die praktische, creatieve én moderne manieren voorstelden om drink- en afvalwater te verminderen. 

Hoe verminder je de consumptie van drinkwater en afvalwater dat naar de zee vloeit? En maak daarbij gebruik van afvalwarmte en energieoverschot. Dat was de opdracht die 100 bollebozen uit verschillende Vlaamse scholen gisteren voorgeschoteld kregen. De Vlaamse finale werd gewonnen door het team ‘De Watervalletjes’ bestaande uit Bruno Franckx (Ursulinen Mechelen), Arno Van Camp (OLV Pulhof Berchem), Laura Verbist (Don Bosco Haacht), Dries Croonen (College Hagelstein), Ella Eycken (Ursulinen Mechelen) en Ellyne Maris (Ursulinen Mechelen). De leerlingen werden geconfronteerd met de problematiek  van een olieraffinaderij die de consumptie van drinkwater wil beperken en beter gebruik wil maken van de opgewekte restenergie. Team ‘De Watervalletjes’ kwam als overwinnaar uit de bus. Zij slaagden er immers in van voor elk van de  uitdagingen, een duurzame oplossing uit te dokteren waar zowel de lokale gemeenschap alsook de olieraffinaderij baat hebben.

“De restenergie die wordt voortgebracht door de tanken van de destillatietoren van de olieraffinaderij wordt hergebruikt om olie te voorverwarmen. Daarnaast wordt een waterval geïnstalleerd zodat het gebruikte water terug wordt afgekoeld en als koelwater hergebruikt kan worden. Tenslotte wordt regenwater opgevangen om te gebruiken als proceswater teneinde de consumptie van drinkwater te verminderen”, aldus Ellyne Maris van Ursulinen Mechelen. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnend team mag op 14 en 15 maart 2016 deelnemen aan de Europese online finale. 

Het Havencentrum was de uitgelezen plek voor deze challenge. In de interactieve tentoonstelling van het Havencentrum konden de jongeren inspiratie opdoen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Havencentrum nauw samen voor andere projecten. Recent ontwikkelden de twee partners samen een industriemodule om jongeren enthousiast te maken voor verschillende knelpuntberoepen zoals pijpfitters.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie en voorzitter van het Havencentrum is dan ook opgetogen dat de challenge voor het vijfde jaar op rij in het Havencentrum georganiseerd werd: “Het Havencentrum legt sinds vorig jaar nog meer zijn focus op jongeren en tewerkstelling. Projecten als deze zijn dan ook heel belangrijk. Bovendien zetten we zo de goede samenwerking met bedrijven als ExxonMobil in de kijker. Het is ook erg van belang dat deze jongeren praktijkervaring opdoen met het zicht op een eventuele carrière in de haven. Ook met Vlajo werken we voor andere projecten nauw samen naar jongeren toe”.

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.