Jong talent uit de zorg, logistiek en voeding schittert in 'Helden van'-finales

Jong talent uit de zorg, logistiek en voeding schittert in 'Helden van'-finales

Bij Vlajo geloven we in de kracht van ondernemende vaardigheden en de impact die deze kunnen hebben voor jongeren doorheen hun hele loopbaan. Daarom lanceerden we samen met de steun van het Vlaamse Excellentiefonds het gloednieuwe project 'Helden van'. Het doel van dit project? Jongeren uitdagen om zelf na te denken over complexe problemen in hun vakgebied.

In mei vonden drie spannende finales plaats waarin jonge Vlaamse talenten toonden dat zij heel wat in hun mars hebben. Ze overwonnen hun angst en presenteerden hun idee voor een professionele vakjury en de andere finalisten.
Hier is een terugblik op de inspirerende gebeurtenissen, mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Vlaamse Excellentiefonds en onze partners uit de drie sectoren (voeding, logistiek en zorg).

Helden van de Voeding: Smullen bij Puratos in Groot-Bijgaarden

Op 14 mei verzamelden de finalisten van Ter Groene Poorte Brugge en Hotelschool Hasselt zich bij Puratos in Groot-Bijgaarden. Hun taak: een duurzaam voedingsconcept presenteren dat niet alleen lekker en duurzaam maar ook vernieuwend is. Het resultaat was een scala aan verrukkelijke creaties zoals citroeneclairs, pannenkoeken met matten en biermousse.

Na uitvoerig proeven en overleggen bekroonde de jury de volgende smakelijke creaties:

  • Eerste plaats: Mulli - kleine pannenkoeken met matten en zure room van Ter Groene Poorte Brugge.
  • Tweede plaats: Gezonde fruitcake van Ter Groene Poorte Brugge.
  • Derde plaats: Biermousse van Hotelschool Hasselt.

Het was een ware culinaire ervaring die zowel de jury als de deelnemers achterliet in een kleine foodcoma, maar met een grote glimlach. In de namiddag kregen de leerlingen nog een unieke blik achter de schermen van dit internationale voedingsbedrijf.

Helden van de Zorg: verbinding bij woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven

Op woensdag 15 mei verzamelden 50 leerlingen van Site-A (Aarschot) en WICO Neerpelt zich in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven voor de finale van Helden van de Zorg. Met de opdracht om de levenskwaliteit van 75-plussers te verhogen, kwamen de leerlingen met uiteenlopende ideeën. Nadat ze een boeiende toelichting kregen van Jan Vanwezer over de werking van het woonzorgcentrum, mochten ze hun idee presenteren. En dat deden ze met alles erop en eraan: getuigenissen, posters, flyers, reeds uitgedachte marketingstijlen, .. niks was teveel voor deze finalisten.

De jury bestond uit een aantal vertegenwoordigers vanuit UCLL, De Wingerd en Zorgnet Icuro. In het publiek en in de jury zetelden ook een aantal bijzondere aanwezigen: enkele bewoners van De Wingerd zelf luisterden met plezier naar de jongeren en gaven ook hun feedback. Voor de leerlingen die later zelf de zorg in willen gaan waren dit de mooiste complimenten.

Na een intense deliberatie bekroonde de jury, onder leiding van Margot Cloet de volgende winnaars:

  • Eerste plaats: Buddyday van WICO, een evenement waarbij ouderen samen met jongeren workshops kunnen volgen. Mensen die interesse hebben, kunnen zich daarna opgeven als vrijwilliger of ‘Buddy’ van een 75-plusser.
  • Tweede plaats: Seniorenkaraokemobiel van Site-A, een mobiel platform waar senioren samen kunnen zingen en plezier maken. Deze jongeren gingen een partnership aan met de leerlingen STEM in hun school om zo ook een duurzaam product te realiseren.
  • Derde plaats: Gouden klanken van Site-A, een podcast waarin ouderen worden geïnterviewd over hun dromen die vervolgens worden waargemaakt.

Alle deelnemers hebben het fantastisch gedaan en hun ideeën met overtuiging gepresenteerd, ondanks de aanwezige spanning.

Helden van de Logistiek: innovatie bij Toyota in Diest

Op woensdag 29 mei bracht Toyota Parts Center Europe (TPCE) in Diest een tiental teams van derdegraads leerlingen samen voor een boeiende finale. De uitdaging? Een oplossing bedenken om de negatieve impact van vertragingen in de verzending op personeel en klant te verminderen. De ideeën varieerden van robotica en geautomatiseerde voertuigen tot nieuwe hubs dichter bij de transportkanalen en interne opleidingsprogramma’s.

In de voormiddag kregen alle leerlingen een rondleiding doorheen het gigantische logistieke centrum van Toyota. In vier groepen kregen ze een unieke blik op de werking van de site. Kiona De Witte, leerkracht in de GO! Handelsschool in Aalst en haar leerlingen waren enthousiast: “Het bezoek aan deze site is ideaal voor mij als leerkracht logistiek om de leerlingen de theorie uit de lessen te laten linken aan de praktijk.”

De leerlingen waren enthousiast en hun presentaties straalden vertrouwen uit. Uiteindelijk ging de hoofdprijs naar het team van Lino en Zinedine van OLVPE Mortsel, met hun voorstel voor een ‘Gouden Zone’ en focus op personeelseducatie. De tweede en derde plaats gingen naar teams van Visitatie Mariakerke en Sint Paulus Herzele, die pleitten voor automatisch geleide voertuigen en verbeterde infrastructuur.

Deze finales hebben laten zien hoe getalenteerd en vindingrijk de jeugd kan zijn. Deelnemers verlegden hun grenzen, leerden samenwerken en ontwikkelden vaardigheden die essentieel zijn voor hun toekomstige carrière. We zijn trots op alle deelnemers en kijken al uit naar de volgende editie van 'Helden van'.

Met dank aan Onderwijs Vlaanderen, Toyota, EIT Food Education, Puratos, Zorgnet Icuro en alle betrokken scholen voor hun inzet en samenwerking bij het mogelijk maken van dit inspirerende project.

Volgend jaar ook deelnemen aan Helden van? Ontdek alle informatie hier.

'Helden van' in beeld

Ontdek alle foto’s op onze Facebook-pagina
Snuif de sfeer op met onze aftermovies: