Parlementsleden stimuleren ondernemerschap in de klas

Parlementsleden stimuleren ondernemerschap in de klas

Europese jongeren moeten ondernemender worden. Daarom lanceerde JA Europe, de koepelorganisatie van Vlajo, begin 2016 JA Back to School. Een campagne die met de steun van Europese en nationale parlementsleden het belang van ondernemerschap op de schoolbanken in de verf wil zetten. JA Europe is een Europese organisatie die actief is in 72 000 Europese scholen. In Vlaanderen slaat ze de handen in mekaar met Vlajo. Samen mobiliseren ze zoveel mogelijk invloedrijke politici om Vlaamse scholen te bezoeken.

JA Europe en Vlajo gaven op 20 mei het officiële campagne-startschot in het Limburgse Zepperen. Hilde Vautmans ging als eerste parlementslid op bezoek in het Sint-Aloysiusinstituut  en ontmoette er de miniondernemers van Lont, één van de Vlaamse finalisten Beste Mini-onderneming 2015-2016. nbsp;Voor alle partijen een unieke en leerrijke ontmoeting.

Hilde Vautmans: "Ik voel veel voor deze projecten. Toen ik nog op de schoolbanken zat, werden we niet altijd aangemoedigd om te leren ondernemen. Dat dat ondertussen sterk geëvolueerd is, is een goede zaak. Maar er is nog wat werk aan de winkel. In de economische richtingen is ondernemerschap al ingeburgerd, maar ook voor andere richtingen is dit zeer waardevol. Of je nu Latijn, Wetenschappen of Houttechnieken studeert, ondernemende vaardigheden heb je altijd en overal nodig. Leren ondernemen zou expliciet in alle leerdoelstellingen moeten staan. Ondernemen is van cruciaal belang voor onze toekomstige welvaart."

Leerling Cedric Vanbrabant, een van de miniondernemers van Lont, bevestigt dat hij veel bijgeleerd heeft: "In het begin van het schooljaar was ik wat onzeker in dit project. Maar naarmate ons bedrijfje groeide, groeide ikzelf als persoon ook. Dankzij deze ervaring ben ik zelfzekerder geworden."

Bekijk hier de foto's.