Kinderen baas bij Albert Heijn

Kinderen baas bij Albert Heijn

Meer dan 100 leerlingen uit diverse Vlaamse basisscholen hebben gisteren verschillende winkels van supermarktketen Albert Heijn mee uitgebaat. Het gaat om een onderwijsproject van Vlajo die via deze talentenstage leerlingen uit het zesde leerjaar een halve dag stage laat lopen in een bedrijf. Ze werden uitgedaagd om in een niet-schoolse omgeving hun ondernemende kwaliteiten in te zetten. Werken bij Albert Heijn was plezierig en inspirerend voor de leerlingen die zo het bedrijf, hun eigen ondernemende talenten en deze van anderen beter leerden kennen. De 112 leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van Albert Heijn de handen uit de mouwen te steken, klanten verder te helpen en hun talenten te bewijzen bij hun droomcoach. Na afloop ontvingen alle kinderen een talentendiploma. Ook Eurosongkampioene Laura Tesoro werd door de leerlingen bediend en was erg enthousiast over deze talentenstage. Ze moedigde de kinderen spontaan aan om op zoek te gaan naar hun passies en talenten en deze in de praktijk te brengen.

“Leerlingen worden via deze talentenstage uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten en kunnen zo aan den lijve ondervinden dat attitudes en vaardigheden zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Jurn Van den Meerssche, hoofdcoördinator basisonderwijs bij Vlajo en ontwikkelaar van de talentenstage. “Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten op een creatieve en speelse manier gesolliciteerd voor een bepaalde functie in de supermarkt. Mee op stap met de supermarktmanager, de winkelrekken vullen, klanten onthalen… al deze taken namen ze tijdens deze talentenstage op zich. Ze werden natuurlijk ook bijgestaan door het vaste personeel van Albert Heijn.”

Onderwijsminister Hilde Crevits juicht het initiatief toe. Ook in haar beleidsnota gaat er veel aandacht naar het stimuleren van ondernemingszin en ondernemerschap. “Vlaanderen is groot geworden door ambachtslieden, mensen met zin voor initiatief en een passie voor ondernemen. Nog steeds hebben we nood aan ontzettend veel jongeren die initiatief nemen en ondernemend zijn, aan jongeren die een eigen zaak willen beginnen of een onderneming willen leiden, aan innovatieve werknemers. Met het Actieplan Ondernemend Onderwijs willen we bij jongeren ondernemingszin stimuleren en via het onderwijs een positieve kijk meegeven op ondernemingszin en ondernemerschap. We bieden scholen, leraren, hogescholen en universiteiten in Vlaanderen heel wat handvatten om hiermee aan de slag te gaan in en buiten de muren van het klaslokaal. Een brede, uitdagende leeromgeving doet jongeren al hun talenten ten volle ontwikkelen, hun grenzen kennen, maar ze ook leren verleggen.”

“Voor Albert Heijn was het ontzettend fijn om deze jongeren een eerste werkervaring te bezorgen en hen zelf hun talenten te laten ontdekken. Voor ons is het ontzettend belangrijk dat onze medewerkers met plezier bij ons komen werken. Want mensen die met plezier werken, zorgen voor winkels waar mensen met plezier winkelen. Hoe doen we dit? Door afwisseling, persoonlijke aandacht, openheid, positieve energie, coaching en interessante arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Een pleziergarantie zeg maar”, zegt Jurgen Van der Vekens, Operationeel Manager van Albert Heijn België.