Leerlingen bedenken kledingcollectie van recyclage-jeans tijdens Vlajo Innovatiekamp

Leerlingen bedenken kledingcollectie van recyclage-jeans tijdens Vlajo Innovatiekamp

Op woensdag 22 en donderdag 23 maart organiseerde Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) een 24-uren Innovatiekamp in het OC De Schouw in Lichtervelde.

85 West- en Oost-Vlaamse wetenschapsleerlingen gingen in multidisciplinaire teams de uitdaging aan om binnen de 24 uur een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een reëel probleem of specifieke uitdaging dat hen voorgelegd wordt door één van de vier deelnemende peterbedrijven. Deze vier bedrijven zetten de leerlingenteams aan het werk: ESG, Fabriek van de Toekomst, Paneltim en Mariasteen.

Team Greans ging na een spannende finale aan de haal met de hoofdprijs.

Winnend team Greans bedenkt kledingcollectie met recyclage-jeans

Op donderdagmiddag 23 maart stelden de teams hun concept en businessplan voor aan een professionele jury in een grote finale.  Teams uit 8 verschillende secundaire scholen namen het tegen elkaar op. Maar uiteindelijk ging team Greans aan de haal met de hoofprijs. Zij bedachten een recyclageconcept, waarbij ze oude jeans inzamelen via grote ketens en verwerken in een gloednieuwe kledinglijn. Van kleren tot schoenen en accessoires, zoals handtassen en gsm-hoesjes.

De leerlingen formuleerden daarmee een creatief antwoord op de challenge van ESG, waarbij ze een product moesten bedenken dat gemaakt wordt volgens het recycling/upcycling-concept.

Een grensverleggende ervaring

De jury oordeelde dat winnaars Liam Van Weyenberg (Bernardus Technicum, Oudenaarde), Thibo D’Hondt-Devos (VTI, Waregem), Melissa Koyuncu (St. Bavo, Gent), Ehren Sioen (Guldensporencollege, Kortrijk) en Lotte Claerbout (Spes Nostra, Kuurne) het meest innovatieve concept voorstelden. Jurylid Julie Lietaer, Strategy Manager ESG, European Spinning Group: “ De Greans-cirkel was rond. Het enthousiaste team heeft een volledig concept uitgedacht, een vernieuwend model met een duidelijk begrip over circulaire economie en een duidelijke branding. Zij geven bovendien zelf een maatschappelijke waarde aan hun oplossing: met dit concept hopen ze hun leeftijdsgenoten aan te zetten om groener en (mode)bewuster door het leven te gaan.

Melissa Koyuncu van Greans vond het een grensverleggende uitdaging: “24 uren geleden kenden we elkaar nog niet en nu hebben we dankzij een goede en vlotte samenwerking, een kant-en-klare oplossing neergezet. Van in het begin was er een klik en dat heeft het verschil gemaakt met de andere teams. We hopen dat we met onze oplossing een bijdrage leveren aan de recycleerbare economie en de wereld zo wat groener maken.”

Innovatief ondernemerschap in een realistisch concept

Dit is de vierde editie die Vlajo organiseert in samenwerking met RESOC Midden- West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst ‘Kunststoffen’ en Actie voor Starters.

Met het innovatiekamp wil Vlajo de jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap.

Het concept van het innovatiekamp is uniek en realiteitsgetrouw: de teamleden kennen elkaar vooraf niet, ze zullen zich snel aan elkaar moeten aanpassen en ontdekken hoe ze het meest efficiënt kunnen samenwerken.

Het innovatiekamp speelt bijgevolg in op een aantal sleutelcompetenties: doelgerichtheid, motivatie, out-of-the box denken, zin voor initiatief, besluitvorming,… en maakt verder gebruik van de organisatorische competenties van de deelnemers. De leerlingen worden tijdens het proces bijgestaan door experten van de respectievelijke peterbedrijven.

 

Het innovatiekamp is een initiatief van: