Minister Muyters reikt prijzen uit aan de beste studentenondernemingen van 2017

Minister Muyters reikt prijzen uit aan de beste studentenondernemingen van 2017

In pretpark Walibi vond op 6 mei 2017 de feestelijke prijsuitreiking ‘Vlajo Awards’ plaats van de ondernemingszinwedstrijden: Vlajo Mini-onderneming, Sociale Economie Project (SEP), Vlajo Small Business Project en Start Academy. In een knokvolle zaal maakte minister Philippe Muyters voor de ogen van zo’n 3.000 dolenthousiaste jongeren de beste studentenondernemingen van 2017 bekend. Voor het secundair onderwijs: AREA 19 van Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg – Dé Mini-onderneming van het Jaar, Creazy Cure van Sint-Paulusinstituut Gent – Winnaar SEP (meest sociale mini-onderneming). Voor het hoger onderwijs: IOBee van Thomas More Geel – SBP van het Jaar, MOVE – winnaar businessplanwedstrijd Start Academy en Marie Van den Broeck - Start Academy Student-Ondernemer 2017. Deze wedstrijden bekronen beloftevol ondernemerstalent en is een initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Een organisatie die, dankzij de steun van de overheid en het bedrijfsleven, ondernemingszin en ondernemerschap stimuleert in Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten.

In een knokvolle zaal in Walibi reikte minister Philippe Muyters de prijzen uit, dit voor de ogen van 3.000 ondernemende jongeren. “Ondernemingszin is ontzettend belangrijk”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten zien, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en weer opnieuw beginnen: stuk voor stuk voorbeelden van ondernemende competenties die je kan leren, en die tijdens je hele leven nuttig zijn. Als ondernemer, als ondernemende werknemer, als persoon. Daarom willen we ondernemingszin en ondernemerschap binnenbrengen in het DNA van ons onderwijs. Vlaanderen barst van ondernemend talent, we moeten dat alleen van jongs af aan leren ontdekken en ontwikkelen. En daar zijn de projecten van Vlajo geknipt voor.” 

De goesting om te ondernemen is duidelijk aanwezig bij onze Vlaamse jeugd. Op onze schoolbanken zitten veel jongeren met straffe ideeën. Meer nog, ze staan ook positief ten opzichte van ondernemen. Na maanden van voorbereiding en ontwikkeling van hun eigen talenten, manifesteert de leercurve van deze jongeren zich in ondernemend gedrag. Meer dan 1.700 jongerenteams stonden huidig school-en academiejaar aan de start van een ondernemend Vlajo-leertraject met trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Zo zagen ze hun idee geleidelijk aan groeien tot een volwaardig bedrijfje.

“Ondernemerschap lijkt het nieuwe cool te zijn bij jongeren”, vult Peter Coenen, directeur van Vlajo, aan. “In 2016 is een nieuw record van het aantal startups gebroken. Wij zien onze jongeren in een mini-onderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Naargelang ze opschuiven in hun schoolloopbaan worden ze meer en beter getraind: de lat hoog leggen, weten wat je wil en ervoor gaan, gedreven en met passie. Producten, diensten en oplossingen bedenken en omzetten in tastbare projecten. Maar we dienen onze begeleidende leerkrachten en docenten meer te ondersteunen in hun veranderende rol. Zij zijn de ‘teacherpreneurs’. We denken dat het hoog tijd is om vanuit onderwijs een sterk signaal te geven met een eindterm ondernemingszin. Deze eindterm zal ten goede komen aan de leerkrachten en uiteindelijk een nieuwe generatie jongeren beter voorbereiden om kansen te benutten in een globaliserende wereld.” 

SECUNDAIR ONDERWIJS

Dé Mini-onderneming van het Jaar | 2017

AREA 19 (Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg) : interactief escape room-spel

De minionderneming AREA 19 is het paradepaardje van twaalf laatstejaarsleerlingen economie-moderne talen, economie-wiskunde, wetenschappen-moderne talen en wetenschappen-wiskunde van Bovenbouw Sint-Michiel in Leopoldsburg. Ze haalden het in de Vlaamse finale van Dé minionderneming van het Jaar uit de vier andere provincies. De jury sprak lovende woorden: “De ondernemende tieners weten van aanpakken, een heel ondernemend team. Hun website is erg professioneel en ze hebben een sterke marketingstrategie uitgedacht. Het complete plaatje.”

Deze overwinning is een geweldige opsteker”, klinkt het enthousiast. “Zelf iets opbouwen, van nul. Dat is echt kicken. Niks geeft meer voldoening dan je eigen ding doen. Het geeft ontzettend veel vertrouwen dat een professionele jury zo sterk gelooft in AREA 19.  Dankzij dit leertraject en ervaren coaching kunnen we in de beste omstandigheden uit de startblokken schieten. We beleven zoveel plezier aan ons bedrijfje, de kans is groot dat we er na dit schooljaar mee zullen doorgaan. Maar eerst de Europese finale in Brussel begin juli, daar willen we hoge toppen scheren”, aldus CEO Lise Wouters van AREA 19.  

Website: www.area19events.be

Contactpersoon: Lise Wouters - info@area19events.be

Winnaar Sociale Economie Project 2017 (SEP) – Meest Sociale Mini-onderneming van Vlaanderen

Creazy Cure (Sint-Paulusinstituut Gent) : kinderboekje om (chronisch) zieke kinderen te helpen tijdens hun ziekenhuisopname

De leerlingen maakten zelf een kinderboekje om (chronisch) zieke kinderen te helpen tijdens hun ziekenhuisopname. Hierin kunnen ze hun gevoelens, pijn, angsten beschrijven en tekenen.  Creazy Cure is met andere woorden een mini-onderneming met een groot hart.

Het idee van Creazy Cure groeide vanuit eigen ervaringen. Hanne, één van de miniondernemers, kampt al haar hele leven met zware astma en bracht als kind veel tijd door in het ziekenhuis.

Website: Creazy Cure

Contact: creazycure@hotmail.com

HOGER ONDERWIJS

Small Business Project van het Jaar | 2017

IOBee (Thomas More Geel) è monitoring van bijenpopulatie

IOBee werd opgericht door 6 studenten Energietechnologie en Elektronica aan Thomas More Geel. Met IOBee willen zij een oplossing aanbieden voor de bijenpopulatie, dit door het maken van een informaticaplatform dat ertoe in staat is om relevante sensormetingen te maken die voor de gebruiker belangrijk zijn om te weten hoe het met zijn bijen is gesteld. “Dit doen we door een hardware module te plaatsen met sensors intern in de kast. Anderzijds maken we een software platform waarbij deze data grafisch wordt weergegeven. Op termijn kan op deze manier ook een dieper inzicht groeien tegenover deze problematiek ter bescherming van deze ecosystemen”, aldus Jo Verlinden, CEO van IOBee.

“We hebben de ondernemersmicrobe te pakken en willen met ons werkbaar prototype zo vlug mogelijk de markt veroveren.  Dit SBP-project van Vlajo was zonder twijfel het leerrijkste programma waaraan we ooit hebben deelgenomen. De volgende stap is de Europese finale in Helsinki begin juli, daar willen we absoluut ons beste beentje voorzetten.”

Website: www.iobee.be

Contactpersoon: Jo Verlinden - info@iobee.be    

Winnaar Start Academy | 2017

MOVE (UGent & KULeuven) : app voor sporters

MOVE, een team dat samengesteld is uit studenten van UGent en KU Leuven, kaapten de hoofprijs weg met hun zelfontwikkelde app. Hiermee willen ze zoveel mogelijk sporters bij elkaar krijgen.

De ondernemers zijn in de wolken en vooral ook hun coach, Tjorven Denorme van eMenKa, erg dankbaar. Quinten, Ludo en Siemen van Move: “Onze overwinning hebben ook zeker voor een groot stuk aan onze coach te danken. De jury was verder erg enthousiast over onze B2B-voorstellen en we kregen meteen enkele voorstellen van Deloitte, ING en Guido Magazine. We zijn zeker van plan verder te gaan met Move. Het is ondertussen veel meer dan een hobby geworden.”

Start Academy Student-Ondernemer 2017

Marie Van den Broeck van My Add On

Voor het eerst werd ook de student-ondernemer in de bloemetjes gezet. Die eer ging naar Marie Van den Broeck van MyAddOn (UGent). Zij pimpen rolstoelen en krukken, niet alleen om ze mooier te maken, maar ook comfortabeler en handiger in gebruik.   

  • BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE