Leerlingen winnen innovatiekamp met unieke verzekering voor ouderenzorg

Leerlingen winnen innovatiekamp met unieke verzekering voor ouderenzorg

Het team ‘Young & Old’ heeft het 1e Vlajo Innovatiekamp van het nieuwe schooljaar voor leerlingen secundair onderwijs gewonnen. Vijf leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs bedachten in opdracht van verzekeraar NN Group een creatieve oplossing voor een reëel bedrijfsvraagstuk: hoe kan een verzekeraar op een innovatieve manier inspelen op de groeiende behoefte aan ouderenzorg? De winnaars haalden het van 20 andere teams waarbij in totaal 125 leerlingen op zoek gingen naar innovatie ideeën. Zij bedachten een unieke verzekering voor ouderenzorg. Goedkope woonruimte voor studenten, in ruil voor leven in de brouwerij in een bejaardenhuis. Dit innovatiekamp vond plaats in Firma te Vilvoorde en wil het ondernemerschap en de creativiteit bij jongeren aanwakkeren.

“Op kamers tussen de ouderen, dat is de basis van ons idee. Een win-winsituatie. De studenten betalen geen huur, maar helpen in ruil voor de woonruimte mee in het bejaardentehuis. Ze gaan bijvoorbeeld wandelen met de bewoners, maken een praatje, en helpen met de maaltijden. Het gaat om een verzekering die in eerste instantie inspeelt op het betaalbaar maken van rusthuizen, maar eveneens voordelen met zich meebrengt voor studenten. Door deze twee groepen met elkaar te verenigen creëren we een efficiënt en goedkoop logement, waar niets zich te wensen overlaat”, zegt Brent Claus van Atheneum Sint-Truiden. “We zouden een gebouw ontwerpen dat onderverdeeld is in een deel bejaardenhuis en een deel koten. Zo verenigen we bejaarden en studenten en kunnen we hen een goedkoop logement aanbieden.”

De jongeren werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van NN Group. De beste teams stelden hun project gisteren voor aan een professionele jury. “Ik was verbaasd over de dynamiek en aangereikte ideeën tijdens dit innovatiekamp”, zegt Jan Van Autreve, CEO van NN Group. “Het winnende team heeft een schitterende presentatie gegeven en een zeer concreet concept uitgewerkt. We gaan hun idee niet zomaar klasseren, we gaan nu verder intern evalueren en bespreken. De winnaars worden binnenkort ook uitgenodigd bij ons op het bedrijf om een kijkje te komen nemen achter de schermen.”

“Deze dag zorgt ervoor dat leerlingen uit hun comfortzone moeten treden en hun kwaliteiten moeten ontdekken. Ze worden verbaasd door hun eigen kunnen en zetten een prachtprestatie neer onder hoge tijdsdruk”, besluit Britt Taels, leerkracht Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg.

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies met verschillende partners organiseert, voor zowel secundair als hoger onderwijs.

BIJSCHRIFT FOTO

Winnaars Vlajo Innovatiekamp i.s.m. NN Group

Hannah-Marie Hermans (Heilig Graf Turnhout), Jorre Ceyssens (Sint-Michiel Leopoldsburg), Emile Brouwers (Rozenberg Mol), Robbe Van Cauwenbergh (Scheppersinstituut Mechelen), Brent Claus (Atheneum Sint-Truiden)