Virgo+ uit Vilvoorde wint Europese prijs ‘Ondernemende School’

Virgo+ uit Vilvoorde wint Europese prijs ‘Ondernemende School’

De Vilvoordse middelbare school Virgo+ is afgelopen donderdag in Tallinn in de prijzen gevallen op The Entrepreneurial School Awards 2017. Deze prijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt door JA Europe, de Europese marktleider in ondernemerschapsonderwijs. Virgo+ werd er gelauwerd voor hun successen en voortrekkersrol in ondernemend onderwijs. De uitreiking was het hoogtepunt van een conferentie in het kader van het Erasmus+ project Innovation Cluster for Entrepreneurship Education (ICEE). De prijs - uitgereikt door Caroline Jenner, CEO van JA Europe, en Rodrigo Ballester, kabinetmedewerker van Europees parlementslid Tibor Navracsics - werd voor Virgo+ in ontvangst genomen door directeur Johan van Engelant, leercoach mini-ondernemingen Nabil Foki en Andreas de Bie.

Virgo werkt al vele jaren samen met Vlajo, de referentie in onderwijsprojecten rond ondernemerschap. Via het onderwijsproject Vlajo Mini-ondernemingen stimuleren zij ondernemerschap en ondernemingszin bij leerlingen. Dit verloopt niet theoretisch uit boeken, maar door praktische oefeningen. In 2015 werd hun inzet voor ondernemend onderwijs reeds beloond met de titel ‘Vlajo Ambassadeurschool’, nu worden ze ook op Europees niveau gelauwerd.  

“Bij Virgo+ zetten we sterk in op ondernemend onderwijs, daarom hebben we ook deelgenomen aan het ICEE-onderzoek”, zegt een stralende Virgo+ directeur Johan van Engelant. “Om ons te kwalificeren voor dit onderzoek moesten we ervoor zorgen dat minstens 50% van al onze laatstejaarsleerlingen ondernemerschapsonderricht kreeg. Geen gemakkelijke opdracht omdat ondernemerschap jammer genoeg nog niet in alle richtingen is opgenomen in de leerplandoelstellingen. Dankzij de inzet van de leerlingen en verschillende leerkrachten zijn we toch in dit opzet geslaagd. Als directeur van Virgo+ ben ik fier om deze trofee voor ons land mee naar huis te brengen. Het is een prijs die duidelijk maakt dat we als schoolteam goed bezig zijn. Ik dank dan ook alle leerlingen en leerkrachten, nu en in het verleden, die samen aan deze weg getimmerd hebben. Ik ben ook zeer erkentelijk aan de organisatie Vlaamse Jonge Ondernemingen”, besluit Johan van Engelant. 

OVERZICHT WINNENDE SCHOLEN 

 • BELGIË                           Virgo+, Vilvoorde
 • BULGARIJE                   Georgi Benkovski Secondary School,  Pazardzhik
 • DENEMARKEN            Sct Hans Skole, Odense
 • ESTLAND                       Tallinn School 21, Tallinn
 • FINLAND                       Etu-Töölö Upper Secondary School, Helsinki
 • DUITSLAND                 Berufsbildende Schule (BBS), Bad Kreuznach
 • ITALIË                             Liceo Statale "Quinto Orazio Flacco", Portici
 • LETLAND                       PIKC Liepājas Valsts tehnikums, Liepāja
 • LITHOUWEN               Daugų Vlado Mirono gymnasium, Daugai
 • PORTUGAL                  Escola de Comércio de Lisboa, Lisbon
 • ROEMËNIE                   Colegiul Economic Ion Ghica, Targoviste
 • RUSLANS                      Lobachevsky Lyceum KFU, Kazan
 • SLOVAKIJE                   Stredná odborná škola, Námestovo
 • ZWITZERLAND            Alte Kantonsschule, Aarau 
 • GROOT BRITTANNIË North Chadderton School, Oldham