Dé Mini-onderneming van het Jaar is KazaK van Sint-Michiel Leopoldsburg

Dé Mini-onderneming van het Jaar is KazaK van Sint-Michiel Leopoldsburg

Zeven gepassioneerde zesdejaars van Sint-Michiel Leopoldsburg ontvingen de award ‘Dé Mini-onderneming van het Jaar’, uitgereikt door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). In een online finale kroonde de jury KazaK tot winnaar omwille van hun uitstekend duurzaam product en positieve dynamiek. Het mini-bedrijfje KazaK maakt handige, compacte tasjes om aan je riem te bevestigen, vervaardigd uit gerecycleerde materialen. Vlajo geeft leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs de kans een eigen bedrijf op te richten. Op basis van een marktonderzoek kiezen de leerlingen een product of dienst om te commercialiseren. Jaarlijks kunnen hierdoor meer dan 7.000 jongeren proeven van het ondernemerschap in de breedste zin van het woord.

De leerlingen achter de mini-onderneming KazaK zijn Loran Geskens, Arno Dufrane, Lars Put, Emmeline Van Genechten, Sarah Dierckx, Amber Pauwels en Lise Cluysen. Het zevental lanceerde hun handige broekriem tasjes  in het kader van hun opleiding, onder de vleugels van Vlajo en met begeleiding van hun leerkracht. Door hun overwinning stoten zij door naar de online Europese finale die eind juli plaatsvindt.

Het idee...

Sarah Dierckx, commercieel directeur van KazaK: “Ons concept van KazaK is geïnspireerd op de buik- en heuptasjes. Aangezien die niet altijd even stevig vastzitten, kwamen wij op het idee om tasjes te ontwerpen die je aan je riem kan bevestigen. We hebben als team heel wat aan het design van de KazaK gesleuteld en zijn zo tot het uiteindelijke ontwerp gekomen.”

Teamwork...

Arno Dufrane, algemeen directeur van KazaK: “De minionderneming heeft ons geleerd onze dromen om te zetten in een plan. We hebben onszelf en mekaar echt leren kennen en beseffen nu dat onze grenzen eindeloos lang zijn. Alles is mogelijk met de juiste inzet. Deze ervaring leert ons initiatief nemen en zelfzeker zijn in onze keuzes. Teamwork makes the dream work”, besluit hij.

Een trotse leerkracht Kris Boets vult verder aan: “KazaK is een mini-onderneming met zeven totaal verschillende leerlingen en karakters, maar ze hebben allemaal ongelooflijk veel talent, gedrevenheid en passie. Ze zijn dit schooljaar enorm gegroeid tot een sterk team. Een positief verhaal van groeien en ontplooien. Een droom voor elke leerkracht en school om zo’n mini-onderneming te mogen coachen.”

De jury was unaniem: “KazaK heeft een uitstekend duurzaam en trendy product dat zo kant en klaar in de markt kan gezet worden. Een ambitieus team met een positieve dynamiek die typisch is voor ondernemers. Ze zijn sterk op mekaar ingespeeld en hebben duidelijk heel veel plezier beleefd aan dit project”, zegt juryvoorzitter Mark Andries, administrateur-generaal bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts feliciteert KazaK met hun overwinning. “Proficiat voor jullie ondernemingszin en veerkracht. Het is die Vlaamse veerkracht die we nodig zullen hebben om de volgende jaren werk te maken van een relance, van onze welvaart en ons welzijn. Daarvoor hebben we gezond verstand en dus ook jullie ondernemingszin en veerkracht nodig. Jullie hebben een fantastisch product op de markt gebracht waar we in de toekomst misschien gebruik van kunnen maken.”

Ondernemerschap ervaren

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje. Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven,… . Dit schooljaar doen meer dan 1.200 teams (meer dan 7.000 leerlingen) mee aan het programma Vlajo Mini-ondernemingen. Ook op andere onderwijsniveaus biedt Vlajo ondernemerschapsprogramma’s aan.

Contactgegevens KazaK