Recordaantal studenten met een ondernemingsidee schrijft zich in voor Start Academy

Recordaantal studenten met een ondernemingsidee  schrijft zich in voor Start Academy

Start Academy verwelkomt 145 nieuwe studententeams in haar netwerk, een absoluut recordaantal. “De coronacrisis schrikt studenten duidelijk niet af om te ondernemen. Dat is hoopgevend nieuws in deze economisch moeilijke tijden”, zegt Julie Vanstraelen, projectverantwoordelijke van Start Academy.  

145 studententeams wagen de sprong naar het ondernemerschap

Heel wat studenten hebben een ondernemingsdroom maar weten niet goed op welke manier ze hun ondernemingsdroom in realiteit kunnen omzetten. Voor deze studenten organiseert Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) in samenwerking met BNP Paribas Fortis ieder academiejaar Start Academy. Start Academy bestaat sinds 2009 en is aan haar 12e editie toe.

Ideeënwedstrijd en begeleidingstraject

“Start Academy is een combinatie van een ideeënwedstrijd en begeleidingstraject voor studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee. Doen staat centraal tijdens Start Academy”, benadrukt Julie Vanstraelen. “Studenten duiken de markt in om te ontdekken welk potentieel in hun idee zit. Doorheen dit traject worden de studenten begeleid door een persoonlijke coach en een reeks van experts.”

Eind februari start het online begeleidingstraject. Eind maart beslist een professionele jury welke zes teams doorstromen naar de finale van Start Academy. Het winnend team wordt beloond met een startkapitaal, maar ook de andere finalisten winnen een geldprijs en consultancy-uren voor de verdere uitwerking van hun ondernemingsidee.

Ook Bart Ballon, directeur bij De Ondernemersbank van BNP Paribas Fortis, is verheugd over het recordaantal inschrijvingen. “Vlajo en BNP Paribas Fortis hebben elkaar zeker gevonden in een gezamenlijke missie om de ondernemerszin bij jongeren in Vlaanderen aan te wakkeren. Ook wij, De Ondernemersbank, willen toekomstige ondernemers helpen om een solide basis te leggen voor hun activiteit door middel van inspiratie en advies van onze experten. Onze experten staan al klaar om de vele mooie projecten te ontdekken en de studenten te helpen hun ondernemingsdroom te realiseren. En we zijn natúúrlijk benieuwd wie Dripl, de winnaar van 2020, zal opvolgen. May the best team win!”

Ondernemen is meer dan ooit hip bij jongeren

Steeds meer ‘dromers’ worden ‘durvers’ en ‘doeners’ die de sprong naar het ondernemerschap wagen”, merkt ook Peter Coenen, algemeen directeur bij Vlajo op. “We stellen vast dat jongeren in een studentenonderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Dat is uiterst positief nieuws, want we hebben meer dan ooit durvers nodig.”

Benieuwd naar de 145 deelnemende teams? Ontdek ze HIER

 

Enkele Start Academy-alumni in de kijker

 

  • Dripl won in 2020 de Start Academy-wedstrijd. Colin Deblonde stampte samen met Lucas Moreau, Mathijs Vanacker en Lukas Marivoet Dripl uit de grond. Hun idee? Een innovatieve drankautomaat die je op een duurzame, gezonde en gebruiksvriendelijke manier smaakdranken in het openbaar laat consumeren.

 

  • Velusta won in 2019 de Start Academy-wedstrijd. Jarid Janssens, Benjamin Stuer, Joren Vervoort en Luka Šeparovic bedachten een wielerbroek die renners volledige bescherming biedt bij een zware valpartij op asfalt. Ondertussen is Velusta een volwaardige start-up geworden. Zij wonnen eind vorig jaar ook de pitchdag van het VTM-programma Jonge Wolven.