Winnaars Vlajo Awards 2021

Winnaars Vlajo Awards 2021

De 7e editie van de Vlajo Awards was er eentje zonder grote slotshow in Walibi, maar dat betekent niet dat we geen oververdiende finalisten en winnaars hebben. De prijzen voor Dé Studentenondernemingen van het Jaar werden vanavond uitgereikt in een boeiende live-uitzending. Show gemist? Herbekijk hier de uitzending. Piepjonge ondernemers die een goed ondernemingsidee hebben en vastberaden zijn om hiermee de wereld te veroveren: dat zijn de finalisten van de Vlajo Awards, een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren. 

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Werk, feliciteerde tijdens de live-uitzending alle ondernemende jongeren met de realisatie van hun studentenonderneming in bijzonder moeilijke coronatijden. “Het getuigt van een grote portie moed, creativiteit en doorzettingsvermogen. Het zijn essentiële eigenschappen voor elke jongere die anno 2021 sterk in de maatschappij wil staan en dat geldt bij uitstek in tijden van Corona. Ondernemingszin, creativiteit, initiatief nemen, loopbaancompetenties … het zijn stuk voor stuk elementaire tools in de rugzak van elke jongere die vandaag de arbeidsmarkt op stapt. Door de jongeren van meet af aan hun eigen talenten en mogelijkheden te laten ontdekken en te leren hoe ze daarmee het verschil kunnen maken in de samenleving, creëren we nieuwe generaties ambitieuze en creatieve Vlamingen.

Ondernemen is meer dan ooit hip bij jongeren. De coronacrisis schrikt hen duidelijk niet af. Dat is hoopgevend nieuws in deze economisch moeilijke tijden”, merkt ook Peter Coenen, algemeen directeur bij Vlajo op. “Steeds meer ‘dromers’ worden ‘durvers’ en ‘doeners’ die de sprong naar het ondernemerschap wagen. We stellen vast dat jongeren in een studentenonderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Dat is uiterst positief nieuws, want we hebben meer dan ooit durvers nodig.

And the winners are... 

Categorie hoger onderwijs 

Winnaar Start Academy 2021: Homate | Hogeschool Gent 

De jonge start-up Homate heeft de 12e editie van Start Academy gewonnen, een ideeënwedstrijd georganiseerd in samenwerking met BNP Paribas Fortis. Uit (maar liefst) 157 studententeams werden studiegenoten Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock van Hogeschool Gent tot grote winnaar uitgeroepen. Zij bedachten samen een oplossing voor een veelvoorkomend probleem binnen de domotica. Omdat grote spelers zoals Google en Amazon slechts met een handvol merken samenwerken, kan het gebeuren dat je meerdere besturingssystemen moet aanschaffen om al je apparaten vanop afstand te besturen. Daarom ontwikkelden ze een systeem, Homate, waarmee je al je apparaten vanuit 1 plek kan besturen. Homate is de draadloze totaaloplossing om woningen of gebouwen duurzamer en slimmer te maken. Met de zelfontwikkelde controller zorgen Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock voor een betaalbaar en laagdrempelig smart home systeem. Het winnende team gaat aan de haal met 1.500 euro cash en een mooie consultancy cheque van Deloitte en Linklaters. Alle finalisten ontvangen ook een tankkaart van Total t.w.v. €500.

Small Business Project van het Jaar 2021 : Spencivino | Universiteit Hasselt 

Spencivino is een jonge start-up van vijf studentes handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Hun hippe wine-dispenser werkt op basis van argongas waarmee een geopende fles wijn meerdere weken kan bewaard worden. Er is ook een tap aan verbonden om de wijn in de gewenste hoeveelheid te schenken zonder te raken aan de parameters voor de bewaring. “Het apparaat stoppen we in een mooi design, zodat het een pronkstuk is op je kast. Onze wine-dispenser is ook zeer geschikt voor wijnliefhebbers die over duurdere flessen beschikken, en beetje bij beetje willen genieten van hun unieke product”, besluiten Amber Cuppens, Emma Lowist, Lauren Boes, Maud Hinoul en Pauline Roman. Spencivino mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese online finale!

Categorie secundair onderwijs 

Dé Mini-onderneming van het Jaar 2021 : R-Cycle | GO! Atheneum Keerbergen 

De Mini-onderneming R-Cycle is het paradepaardje van zes jonge ondernemers uit het zesde middelbaar van GO! Atheneum Keerbergen. Ze halen oude fietsbanden op bij lokale winkels en geven deze een nieuw, trendy leven als riem zodat hij niet op de afvalberg belandt. Al hun riemen zijn ambachtelijk gemaakt door de miniondernemers. Hierdoor is iedere riem uniek en handgemaakt. Ze hopen mensen met hun upcycling bedrijf ook bewust te maken van ieders impact op de aarde. The future is up! Upcycling! R-Cycle mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese online finale!

Tijdens de slotshow van de Vlajo Awards 2021 werden ook 4 Signature Awards uitgereikt door partnerbedrijven Nationale Loterij, Euroclear, BNY Mellon en Deloitte.

  1. Nationale Loterij Award 2021 werd gewonnen door mini-onderneming Blomning van OLVI Pius X Zele
  2. Euroclear reikte de Diversity & Inclusion Award 2021 uit aan mini-onderneming Meet Farmers van Land- en Tuinbouwinstituut Oedelem
  3. BNY Mellon Client Excellence Award werd gewonnen door mini-onderneming Walk&Wear van Virgo+ Vilvoorde
  4. Deloitte Innovation Award 2021 werd gewonnen door mini-onderneming MagnéClé van Spes Nostra Kuurne

Categorie basisonderwijs

Ondernemingszin stimuleren dat doet Vlajo als van jongs af aan. Creativiteit van kleuters uitdagen in een bouwhoek, de organisatie van een onthaalmoment in handen van kinderen geven, leerlingen van de lagere school uitdagen om hun eigen schoolfeest in elkaar te steken…  Voor de Vlajo-wedstrijd werden de kinderen van het kleuter- en lager onderwijs voor een heuse uitdaging geplaatst. Wat als kartonnen dozen de enige leermiddelen van kinderen waren? De kleuters moesten in een filmpje laten zien dat ze hun juf/meester zo weinig mogelijk nodig hebben. Van het verzamelen van ideeën tot het maken van een plan en de uitwerking ervan moest in de handen van de kinderen liggen. Zij toonden hoe zelfstandig ze al zijn op hun jonge leeftijd. Twee wedstrijden, waar dus ook twee winnaars zijn uitgekomen!

Dé Meest Ondernemende Kleuterklas : 3e kleuterklas BSGO De Regent te Gingelom
Dé Meest Ondernemende Klas : 6e leerjaar VBS De Stapsteen te Veldegem