Vlajo helpt leercoaches bij het evalueren van hun project

Vlajo helpt leercoaches bij het evalueren van hun project

Ondanks de vele uitdagingen waar het onderwijs momenteel mee kampt, mochten we een groep enthousiaste leercoaches verwelkomen voor de workshop rond groeigericht evalueren in Leuven. Samen met hen onderzochten we hoe zij evalueren kunnen inzetten binnen hun project: hoe kan je als leercoach ervoor zorgen dat je met je evaluatie niet alleen meet, maar ook motiveert? Hoe geef je binnen jouw Vlajo-project feedback met impact waarbij het zweet op de juiste rug komt te staan (en dat is niet die van de leerkracht!). Vertrekkende vanuit een breder kader, maar vooral meteen inzetbaar in de praktijk.

Daarnaast lieten we onze leercoaches ook kennismaken met onze digitale evaluatietool CompassMe. De deelnemers kregen inspiratie mee over hoe ze CompassMe kunnen inzetten bij het evalueren van hun project. Gedurende de hele workshop gingen de leercoaches met elkaar in gesprek, waardoor ze mét maar zeker ook ván elkaar konden leren. Er werden praktijkervaringen uitgewisseld, nieuwe ideeën gecreëerd en heel wat herkenbare situaties met elkaar gedeeld.

Enkele reacties van de deelnemers achteraf:

  • “Ik heb tijdens de workshops veel nieuwe inzichten en inspiratie gekregen. Er werden heel herkenbare voorbeelden uit de praktijk gegeven en ook ideeën tot concrete acties om te kunnen omgaan met bepaalde moeilijkheden.” (leercoach uit Tervuren)

  • “Dankjewel om mij met een positief gevoel en met energie om nieuwe dingen te proberen en om de dingen die ik doe nog overtuigender te doen naar buiten te laten gaan.”(leercoach uit Aarschot) 

  • “Heel erg bedankt voor de nieuwe inzichten en de praktische voorbeelden over hoe evaluatie ook anders kan. Door voorbeelden en structuur te geven kan ik zelf aan de slag gaan om onze evaluatie te verbeteren. Niet om beter of meer punten te kunnen geven, maar om leerlingen meer inzicht te geven in hun groeiproces.” (leercoach uit Leuven)

Ben jij Vlajo-leercoach en wil jij ook zo’n workshop bijwonen? Dan hebben wij goed nieuws: in het voorjaar plannen wij nieuwe gratis sessies in. Meer informatie vind je binnenkort op onze website of in je inbox via jouw Vlajo regiocoördinator. Stay tuned!