Infectiologe Erika Vlieghe maakt jongeren warm voor STEM-studies en -beroepen

Infectiologe Erika Vlieghe maakt jongeren warm voor STEM-studies en -beroepen

Infectiologe Erika Vlieghe gaf vandaag het startschot van STEM Ondernemers voor de Klas in het Montfortcollege in Rotselaar. Ze sprak er met 130 laatstejaarsleerlingen over het belang van STEM-studies en -beroepen. STEM Ondernemers voor de Klas is een onderwijsproject van Vlajo in samenwerking met verschillende STEM-partners om jongeren warm te maken voor studies en beroepen in wetenschappen, techniek en technologie.

Erika Vlieghe nam als STEM-ambassadrice het eerste gastcollege voor haar rekening.

“De pandemie heeft ons geleerd hoezeer wetenschap en innovatie ons kunnen helpen om wereldwijde crisissen te overwinnen en tot een veiligere en gezondere wereld voor iedereen te komen. Samenwerking tussen heel veel disciplines is daarvoor superbelangrijk: van wiskunde over geneeskunde tot communicatiewetenschappen en antropologie. De toekomst heeft alle talenten van jongens én meisjes broodnodig.”

Ze ging vandaag in dialoog met 130 laatstejaarsleerlingen van het Monfortcollege in Rotselaar om het maatschappelijk belang van STEM te benadrukken en gaf hen een duidelijke boodschap mee:

“De wereld verandert in een razendsnel tempo. Wetenschap en innovatie vormen de motor om deze maatschappelijke uitdagingen om te buigen in succesverhalen. Daarom hebben we jullie nodig in de domeinen van wetenschappen, techniek en engineering. Sta even stil om te ontdekken wat je eigen talenten zijn, kies een richting waar je goed in bent maar kies vooral iets wat je graag doet. Volg je intuïtie. Durf de niches te betreden die iedereen gesloten laat. Je vindt er de redenen waarom ze lang gesloten bleven, maar ook dat vastbijten loont bijna altijd. And last but not least, twijfel niet teveel aan jezelf, onderschat niet wat je kan bereiken. Falen hoort er ook eens bij. Blijf volhouden, blijf jezelf ontwikkelen, verken de wereld en durf te springen.”

Laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs staan op het punt om keuzes te maken. Keuzes die gepaard gaan met veel vragen. STEM-beroepen zijn de beroepen van de toekomst, maar is een STEM-carrière iets voor mij? Wat kan ik doen met wetenschap en techniek?  Welke toekomstmogelijkheden biedt mijn wetenschapsrichting? Is een STEM-job me op het lijf geschreven? Wat verwachten STEM-bedrijven van medewerkers? Wie kan er beter jongeren van antwoord zijn en warm maken voor een carrière in techniek, technologie en wetenschappen dan STEM-professionals die er elke dag gepassioneerd mee bezig zijn? Met hun passie kunnen zij leerlingen introduceren en motiveren om een STEM-studie of een STEM-carrière na te streven.

STEM Ondernemers voor de Klas editie 2022

Voor de STEM Ondernemers voor de Klas 2022 campagne staan in totaal 350 gastlessen geboekt door bedrijfsmensen uit diverse STEM-industrie en technische sectoren in Vlaanderen, als rolmodellen met een inspirerend parcours. Hun verhalen zijn de moeite waard en vormen een inspiratiebron voor meer dan 6000 leerlingen. Tijdens haar gastles vertelde Erika Vlieghe ook over haar ervaringen als GEMS-voorzitter (Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19).

Peter Coenen, directeur bij Vlajo, licht het initiatief toe:

“In een wereld die steeds complexer wordt, kan het onderwijs op zichzelf niet meer aan alle maatschappelijke vragen en wensen tegemoetkomen. Vlajo wil leerkrachten en leerlingen daarin ondersteunen en neemt voortdurend nieuwe initiatieven om jongeren warm te maken voor ondernemerschap, voor STEM-onderwijs, en nog veel meer. Vlajo komt met STEM Ondernemers voor de Klas tegemoet aan de nieuwe eindterm STEM, alsook de stijgende vraag van bedrijven naar STEM-profielen. Ondernemers die tijd willen vrij maken om jongeren te inspireren, kunnen de keuze van leerlingen voor een STEM-richting alleen maar versterken.”

Bekijk de reportages

Met dit nieuwe onderwijsproject wil Vlajo de brug slaan tussen STEM-scholen en STEM-bedrijven. Dit gebeurt in samenwerking met STEM-partners Alimento, BEMAS vzw, BNP Paribas Fortis, Cronos Groep, essenscia vlaanderen, ETION, Johnson & Johnson, Pulse Foundation, Technopolis, Agoria, VKW Limburg, Volta en Voka.