STEMfluencers inspireren 200 eerstegraadsleerlingen tijdens interactieve STEM-actiedag

STEMfluencers inspireren 200 eerstegraadsleerlingen tijdens interactieve STEM-actiedag

Op vrijdag 21 april organiseerden Vlajo en essenscia een interactieve STEM-actiedag in Don Bosco Haacht. 200 leerlingen konden genieten van gastlessen van STEMfluencers, een chemieshow door Technopolis en kregen een unieke blik op de innovaties van de toekomst op het vlak van klimaat, energie, milieu en gezondheid.

Nog tot en met 12 mei geven bijna 400 STEM-gastsprekers en STEMfluencers het beste van zichzelf tijdens een gastles in het secundair onderwijs. Ze doen dit om meer meisjes en jongens te inspireren tot wetenschap en technologie, kortweg STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Studies wijzen uit dat weinig meisjes en jongens voor een technische of wetenschappelijke studierichting kiezen. Daar willen STEM-ondernemers en STEMfluencers verandering in brengen. Want voor een duurzame toekomst hebben we meer techniektoppers, digitale kraks, wiskundeknobbels en wetenschapshelden nodig. Meewerken aan klimaatoplossingen, betere milieutechnieken of de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of vaccins? Met een STEM-studie zit je goed!

    

Gepassioneerde STEM-gastsprekers

Dezelfde boodschap brachten acht STEMfluencers uit de chemie- en farmasector in de middelbare school ‘Don Bosco Haacht’. Voor bijna 200 leerlingen uit wetenschapsrichtingen van de eerste graad vertelden ze met passie over hun studies en de STEM-skills die ze vandaag in hun job gebruiken. Op deze manier willen ze zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor wetenschap, chemie, techniek en technologie.

Het mooie aan dit project is de diversiteit aan gastsprekers. Enerzijds zijn er STEMfluencers. Dat zijn jonge ingenieurs, technici en wetenschappers uit 35 verschillende chemie- en farmabedrijven. Zij nemen een 150-tal gastlessen voor hun rekening, verspreid over heel Vlaanderen. Anderzijds zijn er STEM-ondernemers. Zij komen uit diverse sectoren binnen de STEM-industrieën..

Sari Walscharts, STEMfluencer en procesingenieur bij INEOS Inovyn:

“STEMfluencer zijn is supercool. Het is zo tof om mijn praktijkervaring en kennis te kunnen delen met jongeren. Zo kan ik tonen dat de soms saaie formules in de schoolboeken wel bijzonder nuttig zijn om later in je job nieuwe uitvindingen te doen of betere materialen te maken. Ik doe dit voor het tweede schooljaar op rij omdat ik het belangrijk vind jongens, maar vooral meisjes, te inspireren voor wetenschap en technologie. Want het is de generatie die vandaag op de schoolbanken zit, die morgen mee voor oplossingen zal zorgen voor meer duurzaamheid.”

    

Om jong talent aan te spreken stond de kick-off van STEM Ondernemers voor de Klas dit jaar in het teken van STEMfluencers. STEMfluencers zijn jonge professionals die werkzaam zijn in diverse functies binnen de chemie- en farmasector. Jonas Caes (BASF), Yannick Engelmann (Evonik), Roeben Floren (BASF), Pieter Mampuys (Covestro), Joris Panis (Novartis), Tim Truyens (Celanese), Maja Vanhalle (Borealis) en Sari Walscharts (INEOS Inovyn) gaven het beste van zichzelf tijdens hun gastles.
De voormiddag werd afgesloten met een spetterende chemieshow vol spectaculaire proefjes van wetenschapsvlogger Emiel Dehouwer van Technopolis.

David Vanreusel, directeur middenschool Don Bosco Haacht:

"We zijn heel blij dat onze school is uitgekozen om samen met essenscia Vlaanderen, Technopolis en Vlajo een STEM-actiedag te organiseren. Een bijzonder boeiende ervaring voor onze leerlingen!”

    

STEM Ondernemers voor de Klas & STEMfluencers editie 2023

Voor de STEM Ondernemers voor de Klas 2023 & STEMfluencers campagne staan in totaal 400 gastlessen geboekt door bedrijfsmensen uit diverse STEM-industriën en technische sectoren in Vlaanderen. Zij lichten hun job toe als rolmodellen met een inspirerend parcours. Hun verhalen zijn de moeite waard en vormen een inspiratiebron voor meer dan 8.350 leerlingen. STEMfluencers is een onderwijsproject georganiseerd door Vlajo in nauwe samenwerking met essenscia Vlaanderen (de sectorfederatie van de chemie en life sciences).

Peter Coenen, directeur bij Vlajo, licht het initiatief toe:

“Wetenschappen en techniek zijn de sleutel voor de gigantische uitdagingen die onze samenleving confronteren. Een nieuwe generatie jongens én meisjes heeft het potentieel om oplossingen te creëren. Als echte rolmodellen brengen de STEMfluencers in een levendige gastles, en vanuit hun dagelijkse praktijk, hun passie voor STEM over op de leerlingen. Om zo duidelijk te maken dat je met STEM-vaardigheden vol vertrouwen naar de toekomst mag kijken en een bijdrage kan leveren aan een betere, duurzame wereld.”

Deze STEM-actiedag werd georganiseerd door essenscia en Vlajo. Met het onderwijsproject STEM Ondernemers voor de Klas wil Vlajo de brug slaan tussen STEM-scholen en STEM-bedrijven. Dit gebeurt in samenwerking met STEM-partners AlimentoAgoria, BEMAS vzw essenscia vlaanderenETIONFevia, Flanders Space, IBM, InbevSTEM Platform, Technopolis, ToyotaVKW Limburg en Volta.

Bekijk de mediareportages