Kriebelt het ondernemerschap na je deelname aan een Vlajo-project? Hier kan je terecht!

Kriebelt het ondernemerschap na je deelname aan een Vlajo-project? Hier kan je terecht!

Een Mini-onderneming, Studentenbedrijf of Small Business Project is een ongelooflijk leertraject dat jou ongetwijfeld veel heeft bijgeleerd. Je hebt verschillende vaardigheden ontwikkeld, talenten ontdekt en competenties verworven. Misschien heb je de ondernemersmicrobe echt te pakken en ben je van plan om te starten met een eigen zaak. Meteen in hoofdberoep of (eerst) in bijberoep, misschien? Schitterend, Vlajo juicht dit uiteraard toe en wil jullie graag op de juiste weg zetten. Advies inwinnen bij de juiste instanties is hierbij cruciaal.

Starten op jouw maat met BNP Paribas Fortis

Steeds meer Belgen wagen de sprong en starten een eigen zaak. Denk jij ook aan ondernemen of ben je recent gestart? Laat je dan goed omringen. Bij BNP Paribas Fortis kan je terecht van bij jouw eerste idee. We helpen je om jouw zaak op te starten én om ze te laten groeien. Want onze adviseurs begeleiden je van a tot z. Welke begeleiding je ook nodig hebt, je kan rekenen op een compleet aanbod: van jouw dagelijkse bankzaken, de indekking van jouw risico’s als ondernemer tot je nieuwe mobiliteit. Kies de begeleiding die bij jou past!

 • Een persoonlijke adviseur via Advice Pro
 • Een team dat voor jou klaarstaat irl of via videocall is het Easy Banking Centre voor ondernemers.
 • Online zelf snel en eenvoudig opstarten met het Pro-aanbod van Hello bank! Pro.

Nog vragen over het starten of laten groeien van je eigen zaak? Bel ons op 02 433 42 86. De BNP-adviseurs voor ondernemers helpen jou graag verder en bezoek alvast de BNP-website voor starters.

Test de haalbaarheid van jouw idee

Deloitte is met meer dan 5.100 medewerkers en 11 kantoren in België de grootste organisatie op het gebied van audit, accounting, juridisch en belastingadvies, consulting, financial advisory services en risk advisory services. Onze dienstverlening richt zich zowel naar de grootste nationale en internationale ondernemingen als naar kmo’s, de publieke sector en non-profit organisaties. Deloitte België is een onafhankelijke en zelfstandige organisatie en een member firm van Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Voor het boekjaar 2021 werd een omzet gerealiseerd van 635 miljoen euro.

Meer info vind je terug op Deloitte Belgium | Audit, Consulting, Financial Advisory, Risk Management & Tax services and reports Business

Voka BRYO | Start of schaal je onderneming

Wil je graag je eigen zaak starten? Of ben je al gestart, en je bent klaar om te schalen naar het volgende niveau? Dan is Voka Bryo iets voor jou.

 • Traject voor elke fase: idee, startup of scaleup
 • Bijeenkomsten met starters in dezelfde fase 
 • Leren van ervaren ondernemers & experten
 • Contact met potentiële investeerders
 • Individuele begeleiding & coaching Ontdek de verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp en stoom jezelf klaar om je eigen bedrijf te starten én te laten groeien!

Starten met een onderneming… hoe begin je eraan? Agentschap Innoveren en Ondernemen helpt op weg

Starten met een onderneming… hoe begin je eraan? Je bruist van enthousiasme en ideeën om een bloeiende zaak te starten. Maar hoe ga je van ondernemingsdroom naar zakelijk succes? De VLAIO-startersgids is dé reisgids die je daarbij begeleidt en je wijk voor wijk inwijdt in de bruisende wereld van het ondernemersleven. Je vindt hier oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en je centen onder controle te houden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts en coaches die niets liever willen dan dat jij je dromen waarmaakt. Ook na de start kan je bij VLAIO terecht voor advies, steun, begeleiding en coaching.

Agentschap Innoveren & Ondernemen is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat.

Partena Professional | Start uw zaak: wij begeleiden u bij elke stap

Bij Partena Professional biedt men hulp bij elke stap in je opstartproces, zodat je niets uit het oog verliest!

 • Omschrijf uw idee en werk je businessplan uit.
 • Vind financiële middelen voor jouw onderneming.
 • Controleer of je aan alle voorwaarden heeft voldaan.
 • Kies uw statuut en dat van jouw onderneming.
 • Zorg voor de nodige toelatingen en vergunning.
 • Vraag je ondernemingsnummer aan.
 • Activeer jouw btw-nummer.
 • Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
 • Breng je kinderbijslag en ziekteverzekering in orde.
 • Sluit bijkomende verzekeringen af om jezelf beter te beschermen.

Studeer je nog? Dan is het statuut student-ondernemer iets voor jou!

Als ondernemende student kan je in bijna elke hogeschool of universiteit het statuut Student-ondernemer aanvragen. Dit statuut zorgt ervoor dat studenten die effectief ondernemen over flexibiliteit beschikken als ze die nodig hebben voor het runnen van hun onderneming. Binnen de school zijn er businesscoaches aanwezig die studenten helpen om hun ondernemingsplannen naar een hoger niveau te tillen.

Wet van 18 december 2016 tot vaststelling van het sociaal en fiscaal statuut van de student-zelfstandige, Belgisch Staatsblad van 30 december 2016

Vanaf 1 januari 2017 kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen een eigen statuut van student-zelfstandige aanvragen. De regering wil zo het ondernemerschap bij jonge studenten bevorderen.

Het statuut kan aangevraagd worden door zelfstandigen tussen 18 en 25 jaar, die ingeschreven zijn om op regelmatige basis les te volgen in een onderwijsinstelling, met de bedoeling om een diploma te behalen dat erkend wordt in België. Voor de student-zelfstandige met een inkomen dat lager is dan het minimuminkomen voor zelfstandigen in hoofdberoep (13 993,78 euro in 2020) geldt een voordelige bijdrageregeling:

 • inkomen lager dan 6 996,89 euro per jaar (in 2020): geen sociale bijdragen;
 • inkomen tussen 6 996,89 euro en 13 993,78 euro (in 2020): een verminderde bijdrage van 20,5%, berekend op het inkomen boven het grensbedrag.

De student-zelfstandige met een inkomen vanaf 13 993,78 euro (in 2020) betaalt sociale bijdragen zoals elke zelfstandige in hoofdberoep. Wie een verminderde bijdrage betaalt, heeft enkel beperkte sociale rechten op het vlak van gezondheidszorgen en arbeidsongeschiktheid.

Dit statuut komt in de plaats van de bestaande bijdrageregeling, waarbij studenten konden bijdragen als zelfstandigen in bijberoep (“artikel 37 voor studenten”).

Het statuut heeft ook een fiscaal luik: zoals nu al het geval is voor de student-werknemers, zal de eerste inkomensschijf van de student-zelfstandigen niet beschouwd worden als bestaansmiddel voor de berekening van de personen ten laste.