Collega Priscilla trok naar Ghana voor veilig water

Collega Priscilla trok naar Ghana voor veilig water

Onze collega Priscilla vertrok begin augustus naar Ghana/Senya Beraku voor haar zesde waterproject met GO4WATER, haar eigen VZW, die groeide uit een vorig schoolproject met haar kleuters dat boomde tot een project GO4WATER, De Waterhelden in alle Limburgse scholen van het GO! "Mijn doel is vooral om zoveel mogelijk kinderen van de wereld op de waterkaart te krijgen. Water, een mensenrecht en voor ons evidentie. Telde jij al eens het aantal stappen naar de dichtstbijzijnde kraan? Wij staan er niet bij stil... Na enkele stappen draaien wij een kraan open en hebben we veilig drinkwater. Voor de kinderen van Senya Beraku was dit niet het geval, net zoals onze vorige projecten in Haïti, Nicaragua, Ethiopië, Congo, Senegal, Ghana. GO4WATER vzw kan dankzij steun van mijn gemeente, bedrijven, familie, collega’s en vrienden duurzame filtersystemen aankopen bij Aquanano waterfilters."

      

"Ingenieur Robin staat in voor de installatie van dit systeem en zo vormen wij een perfect team met dezelfde passie voor mensenrechten, in ons geval veilig drinkwater en onderwijs. Veilig drinkwater, een mensenrecht, een primaire behoefte, nodig om te leven, ontwikkelen en te kunnen focussen, op school!"

     

Hoe start GO4Water een waterproject?

Een idee uitdenken is één ding, maar dat in een Afrikaans land realiseren is een serieuze uitdaging! Uiteraard is geld inzamelen belangrijk hiervoor: om materialen aan te kopen, om die samen met andere nodige zaken te transporteren naar Afrika en om de reis te bekostigen.

"Geld inzamelen gebeurt via allerhande acties met mijn GO4-ladies Sabrina en Marijke. Daarnaast hebben de collega's bij en Vlajo zelf dit jaar ook heel wat steun gegeven. Zo zie je dat het overschot van onze NExt Gen-T-shirts goed in gebruik is genomen door de voetballende jongeren."

     

Probleemoplossing a la carte

Wat is het probleem met het water? 

"Vooraf wordt een grondige chemische analyse van het beschikbare water gedaan. Vaak is dat helaas vervuild door water born diseases. Als de waterput geboord is installeren we een krachtige pomp die dit keer een capaciteit had om het water vanuit de put onder de straat naar de tank te laten stromen… en dan begint het werk. Een grote tank waarin het water zal stromen die dient voor het wassen van de handen. Daarnaast bevindt zich een kleinere tank waartussen het nanomembraan filtersysteem wordt geplaatst zodat dit uiterst veilig drinkwater geproduceerd wordt. Hier worden kraantjes op geplaatst voor het vullen van de sugarcane flessen die per container ter plaatste geraken. "

"Tijdens de installatie krijgen de leerkrachten en leerlingen educatie. Wie zijn wij? Wat komen wij doen? Hoe komen die filters net bij hen terecht? Hoe ziet zo een filter er uit? Hoe werkt een kraan? Wat zijn bacteriën?..."

         

    

"De oudste leerlingen van de school, in dit geval waren dat de leerlingen van het laatste jaar Yeh Sammah van Senya krijgen steeds de kans om hun talenten in de kijker te zetten en worden betrokken bij het assembleren en het installeren van de waterfilters. Trots als een pauw weten zij bij vertrek hoe onze systemen werken maar ook hoe ze gebruikt- en onderhouden moeten worden. Trots dat we met GO4 een stukje Vlajo meenemen in ons waterverhaal. Plannen-samenwerken-evalueren-zelfstandigheid-doorzetten-aandacht-naukeurigheid, deze ondernemende vaardigheden staan hier dagelijks in de kijker. Ik zette met mijn ondernemende bril niet af en merk dat de kinderen hier ondernemend genoeg zijn en nog beter kunnen groeien doordat ze nu gelukkig over die primaire behoefte WATER beschikken. "

Ondernemingszin stimuleren bij JA Afrika

"Persistence and determination is de slogan van KG, primary and junior High school Yeh Sammah en is een perfecte match voor ondernemend onderwijs. Er is een open onthaal, leren buiten de klasmuren is er duidelijk zichtbaar in de tuintjes en de kippenkwekerij. De leerlingen krijgen kans tot groei in zelfsturing en zelfstandigheid en houden zelfs hun groei bij, niet met onze pictogrammen maar met maïs in plaats van bloemen, mooi toch!"

Ook in Afrika is onze moederorganisatie Junior Achievement aanwezig! Priscilla nam contact op, ging samen met Sammy (zoon van de schooldirecteur en coördinator van het waterproject ter plekke) langs om eens te horen hoe de samenwerking met de school uit Senya zou kunnen verlopen, en dat bleek niet zo evident als gedacht.

"Van ondernemerschap gesproken, ook Afrika is hiermee bezig! JA AFRIKA/JA ACCRA. Na een beetje research op deze website en Social Media begin ik weer te dromen over een bezoekje aan JA ACCRA, nu nog durven-doorzetten-doen! En ja… ik kan er op bezoek. De laatste dag van ons avontuur neem ik de taxi naar JA ACCRA. Ik neem Robin mee want ze willen meer weten over onze waterprojecten. Mr. Abeiku Greene vertelde over zijn vrijwilligerswerk voordat hij Executive Director werd bij JA ACCRA. Iedereen is er druk aan het werk Ik zie vele gelijkenissen uiteraard. Een warme familiesfeer in volle drukte voor hun National Business Pitch Competition 2023 die doorgaat op 30 augustus. Spannende dagen bij JA ACCRA, maar toch een gemoedelijk gesprek van een uur."

    

"Ik blijf dromen maar vooral hopen dat de scholen van Senya worden opgenomen in het JA verhaal, maar fysieke afstand overbruggen is echt wel een issue in Ghana wat het niet evident maakt om deel te nemen aan activiteiten bijvoorbeeld... Voor GO4WATER staat veilig drinkwater en ondernemend onderwijs voor IEDER kind bovenaan op de lijst! Ik blijf dromen dat ook “Train-the-teacher" zoals wij dat bij Vlajo basisonderwijs organiseren tot in Senya Beraku zal geraken."

"Graag wil ik iedereen nog bedanken voor de morele- en financiële steun om deze projecten mogelijk te maken."

Nog enkele weetjes over GO4WATER

  • Ja, je kan met je Vlajo-project deze vzw steunen. Financiële steun is heel welkom en soms zijn er ook heel specifieke noden, zoals... kwalitatieve voetbalschoenen ("not that China-stuff") en andere duurzame materialen. Wil je weten hoe je kan helpen? Neem contact op met priscilla.smullenbergs@vlajo.org
  • Priscilla was nog maar net terug van haar Afrika-avontuur en er stond haar een GO4WATER-bezoekje aan een chocolatier in Brugge te wachten... want een nieuw project voor veilig water in Afrika is nooit ver weg!

Website