Samen voor meer meisjes in STEM

Samen voor meer meisjes in STEM

Wist je dat een toename van het aantal vrouwen dat beschikt over digitale vaardigheden, de Europese Economie jaarlijks 16 miljard euro extra zou opleveren? 16 x €1.000.000.000. Da’s toch duizelingwekkend veel?!

Maar volgens het ‘Women in Digital Scoreboard 2021’ van de Europese Commissie vertegenwoordigen vrouwen slechts 41% van de afgestudeerden in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) en 19% van de ICT-specialisten.

Hoog tijd dus om jonge meisjes aan te moedigen om hun digitale en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen want onderzoek toont niet alleen aan dat een toenemende genderdiversiteit in leiderschap meer inkomsten oplevert (die 16 miljard euro, remember?), ook het oplossen van problemen en teamprestaties gaan erop vooruit.

Om het onderwijs hierbij te helpen, ontwikkelde de Europese Unie het onderwijsproject Girls Go Circular. Hierbij kunnen leerkrachten en leerlingen (zowel jongens als meisjes) van de derde graad secundair aan de hand van een online leerplatform– de Circulaire leeromgeving- hun vaardigheden versterken terwijl ze leren over circulaire economie en oplossingen vinden voor een duurzame toekomst.

De methode van het project is gebaseerd op het leren-door-te-doen-principe: leerlingen worden betrokken bij verschillende activiteiten zoals online onderzoek, zakelijke rollenspellen en uitdagende oefeningen .

Bovendien passen de ontwikkelde vaardigheden perfect in de sleutelcompetenties Duurzaamheid, Ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties en Digitale competenties & mediawijsheid en voldoen ze aan het Europees Raamwerk DigiComp, EntreComp en GreenComp.

 

En wat met de jongens?

Die doen gewoon mee! Hoewel het project beoogt de digitale genderongelijkheid op te heffen, worden jongens ook uitgenodigd om deel te nemen in het leerprogramma. Het hebben van gemengde leergroepen heeft bovendien een toegevoegde waarde: zo leren meisjes en jongens samen om de stereotypes en vooroordelen omtrent de seksen af te breken, want uiteindelijk hebben we allemaal digitale vaardigheden nodig voor onze levens en carrières.

 

Klaar om aan de slag te gaan?