10 redenen waarom een gastspreker in de klas halen een goed idee is

10 redenen waarom een gastspreker in de klas halen een goed idee is
Ondernemers voor de Klas is al jarenlang een vaste waarde in het Vlajo-aanbod. Vorig schooljaar gaven 600 gastsprekers meer dan 1.000 gastlessen verspreid over heel Vlaanderen. En ook dit schooljaar zijn we ‘on fire’. Tijdens de eerste periode gaven 283 sprekers maar liefst 320 gastlessen en bereikten zo maar liefst 7.400 leerlingen en studenten. Maar waarom is het nu zo’n goed idee om eens iemand extern in de klas te brengen? Wij geven alvast 10 goeie redenen.
 

1. Inspirerende en realistische inzichten

Gastsprekers brengen praktijkervaring en realistische voorbeelden naar de klas, waardoor leerlingen een beter begrip krijgen van hoe de geleerde concepten toegepast worden in de echte wereld.

2. Inspirerend rolmodel

Gastsprekers dienen als inspirerende rolmodellen voor studenten. Door hun persoonlijke en professionele verhalen te delen, kunnen ze de aspiraties van leerlingen aanwakkeren en hen motiveren om hun eigen doelen na te streven.

3. Diverse perspectieven

Gastsprekers komen vaak uit diverse achtergronden en beroepen, waardoor ze verschillende perspectieven en carrièremogelijkheden kunnen belichten. Dit verbreedt de horizon van leerlingen en opent hun ogen voor diverse loopbaantrajecten.

4. Praktijkgericht leren

Gastsprekers bieden concrete voorbeelden en praktijkgerichte inzichten die niet altijd in studieboeken te vinden zijn. Dit draagt bij aan een dieper begrip van de lesstof door de directe toepassing ervan in de praktijk.

5. Interactieve leerervaring

De aanwezigheid van een gastspreker maakt de leerervaring interactief. Leerlingen kunnen vragen stellen, discussiëren en direct leren van de expertise van de spreker, wat de betrokkenheid en participatie bevordert.

6. Netwerkmogelijkheden

Gastsprekers bieden leerlingen de kans om waardevolle contacten te leggen in de industrie. Dit kan leiden tot stageplaatsen, mentorrelaties en toekomstige carrièrekansen.

7. Actuele informatie

Omdat gastsprekers actief zijn in hun vakgebied, kunnen ze de meest recente trends, ontwikkelingen en uitdagingen delen. Dit houdt de lesstof relevant en up-to-date.

8. Verrijking van het curriculum

Het toevoegen van gastsprekers aan het lesprogramma verrijkt het curriculum en biedt een breder scala aan leermogelijkheden. Het zorgt voor een evenwichtige combinatie van theoretische kennis en praktijkervaring.

9. Motiverend leerklimaat

Het brengen van professionals in de klas kan het leerklimaat motiverender maken. Leerlingen zien de directe toepassing van hun studies en begrijpen de waarde van wat ze leren.

10. Levenslange leermentaliteit

Door interactie met gastsprekers ontwikkelen leerlingen een levenslange leermentaliteit. Ze leren dat leren niet stopt na het verlaten van de schoolbanken en dat continue educatie essentieel is voor succes in hun toekomstige loopbanen.

Wil je ook een gastspreker in jouw les?

Dankzij onze dynamische database kan je nu zelf als leerkracht op zoek gaan een passende gastspreker die aansluit bij de interesses van jouw leerlingen. Zoek en boek GRATIS de gastspreker van jouw keuze via deze link.

Ook interessant:

  • Ben je leerkracht van de eerste graad secundair en wil je jongeren graag inspireren met een gastspreker uit specifieke STEM-domeinen? Dan is het programma STEMfluencers iets voor jou.

  • Gastsprekers zijn ook superinteressant voor hoger onderwijs! Dus ook als docent kan je kijken in ons aanbod van inspirerende sprekers.

  • Bekijk de aftermovie van vorig schooljaar met Eline De Munck als inspirator.