Teambuilding 2.0: vijf unieke must-do’s ter versterking van je groep

Teambuilding 2.0: vijf unieke must-do’s ter versterking van je groep

Inzetten op teambuilding is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering, eentje waar iedereen baat bij heeft. Want teambuilden gaat verder dan mensen bij elkaar brengen rond een potje plezier. Het is samenwerkings- en communicatievaardigheden ontwikkelen, bouwen aan vertrouwen, een bevorderlijke teamcultuur scheppen en creativiteit stimuleren. “Maar wát moeten we dan doen?”, horen we je denken. Wel, als je niet verder komt dan de klassiekers (ijsje likken, hamburgertje steken, bowlen of lasershooten), dan zijn wij er om je te tonen dat het ook anders kan. En nee, teamplay hoeft absoluut niet duur te zijn.

#bakeoffvlaanderen

Organiseer eens een kook- of bakwedstrijd! Als team samenwerken om een ​​gerecht te bedenken en op punt te zetten, dat is niet alleen bevorderlijk voor ieders smaakpapillen, maar ook voor de creativiteit! Oké-oké, Wim Opbrouck zal moeilijk te strikken zijn om het geheel aan elkaar te praten, maar een strenge jury mobiliseren (lach eens lief naar je overste) … dát moet te fixen zijn.

#teamad-venture

Roar! Het samen overwinnen van fysieke uitdagingen helpt bij het opbouwen van vertrouwen en vriendschap. En met de lente in aantocht is er geen betere blij-maker dan de buitenlucht. Trek dus het bos, het park of de duinen in met z’n allen en organiseer iets actiefs. Je zal zien dat samen kilometers kraken, een tent opzetten of zandkastelen bouwen zijn doel niet voorbijstreeft. En is je team nogal avontuurlijk aangelegd, zoek het dan gerúst wat hoger, dieper of nauwer (tenminste … als je veiligheid kan garanderen – safety first!).       

#animalfarm        

In de natuur hangt alles samen. Als dieren bv. samenwerken, doen ze dat voornamelijk omdat ze dat nodig hebben, voor voedsel of bescherming. Ook jij hebt je collega nodig. Om kennis te delen, problemen aan te pakken, te ontspannen, je te ondersteunen of te vervangen. Waar kan je je samenwerkingsverbanden beter aanscherpen dan op de boerderij?! Schapen hoeden, koeien melken, racen met de kruiwagen, ravotten op de hooizolder … het kan er allemaal. Én het vereist opperste concentratie/coördinatie. Caoutchouc botten aan, sjaaltje om en samen het erf op!

#inthezone

Oké, voor deze zal je wat extra geld moeten neertellen, maar aan de andere kant: met een VR-bril (virtual reality) op flits je je team wel voor een appel en een ei naar een New Yorkse ‘skyscraper’, een onbewoond eiland of het decor van De Mol. Samen fun beleven, angsten overwinnen en ervaringen delen in een gesimuleerde, spannende, niet-alledaagse omgeving … geeft je teambuilding nét dat tikkeltje extra. Wie durft uit zijn comfortzone treden en de ‘playground’ instappen?             

#elkedagteamdag

De meeste bedrijven doen het maar één keer per jaar, op teambuilding gaan. Maar …  zoals Rome niet in één dag gebouwd is, doe je dat met je team ook niet. Het beste is om doorheen het jaar meermaals in te zetten op teamgroei. Dat kan al door middel van hele kleine activiteitjes, zoals opwarmen voor elke meeting, een kaartspel spelen tijdens de lunch, een naam trekken en voor die persoon mysterieuze vriendelijke daden stellen, een wandelvergadering houden of een TED Talk-sessie organiseren waarbij elk teamlid zijn/haar passie pitcht. Leuke intermezzo’s als deze verbinden, en leggen een sterke basis voor je jaarlijkse teambuilding-hoogdag. Ze vragen wat initiatief, deze ‘kleintjes’, maar ze komen met een héle grote beloning.