4 projecten om de integratie van Oekraïense leerlingen te bevorderen in het basisonderwijs

4 projecten om de integratie van Oekraïense leerlingen te bevorderen in het basisonderwijs

Op de vlucht voor het brutale geweld in hun thuisland vinden heel wat Oekraïense kinderen hun weg in onze scholen, maar hoe onthaal je deze kinderen het best? En hoe laat je ze op een aangename manier kennismaken met en deelnemen aan onze samenleving zodat ze opnieuw durven dromen? Deze 4 projecten kunnen je helpen om het vertrouwen van je Oekraïense leerlingen te boosten.

1. Samen leven, samen werken

Wie betaalt de politie-agent? Welke vaardigheden heeft een postbode nodig? En wie onderhoudt de speeltuin en met welk geld? Tijdens dit project, dat we samen met Accenture ontwikkelden, maken leerlingen uit de tweede of derde graad basisonderwijs spelenderwijs kennis met de werking van de samenleving. Het project is onderverdeeld in 5 activiteiten die ongeveer 1 lesuur in beslag nemen:

  1. Beroepen leren kennen
  2. Kennis maken met producten & diensten
  3. Kennis maken met openbare diensten
  4. Ontdekken welke rol geld speelt in onze samenleving
  5. Kennis maken met burgerzin

Meer info

2. De Vlajo Droomfabriek

Doedel, de mascotte van De Vlajo Droomfabriek, neemt gedurende de 9 thema’s de kinderen uit de hele basisschool (van peuters tot het zesde leerjaar) mee op ondernemende ontdekkingstocht om ondernemende vaardigheden te stimuleren op elk niveau. Elk thema bouwt verder op het voorgaande. Het resultaat: zelfzekere leerlingen die niet bang zijn om initiatief te nemen en vol vertrouwen hun eigen toekomst in handen durven nemen.

Meer info:

3. Talentenstage

Winkeltje spelen, maar dan in het echt. Tijdens de Talentenstage krijgen leerlingen van de derde graag basisonderwijs de kans om samen met hun klasgenoten aan te slag te gaan in een winkel in de buurt. Stock nakijken, rekken aanvullen, producten scannen aan de kassa … het kan allemaal. Leerlingen worden uitgedaagd om stil te staan bij hun talenten en zo een functie te kiezen die het best bij hen past binnen de winkel. Hierdoor vergroten ze hun zelfinzicht en worden ze aangemoedigd om te dromen, durven en te doen.

Meer info:

4. Activerend onthaal

Tijdens een activerend onthaal vergroot je het initiatief en zelfstandigheid van je leerlingen. Niet alleen is deze onthaalvorm praktischer, minder tijdrovend en doelgerichter voor jou als leerkracht, ook leerlingen hebben hier voordeel bij. Kinderen worden uitgedaagd om zelf te plannen en initiatief te nemen waardoor ze zelfsturend aan de slag gaan. Wat op zijn beurt het groepsgevoel en de samenhorigheid bevordert waardoor ook Oekraïense kinderen zich sneller thuis zullen voelen.

Wil je graag aan de slag met deze onthaalvorm?