Geef je Vlajo-onderneming de duurzame upgrade die onze samenleving verdient!

Geef je Vlajo-onderneming de duurzame upgrade die onze samenleving verdient!

We leven in een tijdperk waarin duurzame beslissingen nemen een spijkerharde noodzaak is. Ook als Vlajo-onderneming kan je belangrijke stappen zetten richting maatschappelijk verantwoord beleid. Maar hoe begin je daaraan? En in hoeverre kan je nog bijsturen als je al een heel eind op weg bent in je businessverhaal? Wel, dat vertellen we je graag. Vlajo ontwikkelde een handige en pretentieloze tool ‘Check ’n Impact’ die jongerenondernemingen toelaat hun ESG-prestaties op eender welk moment te meten, én te verbeteren. 

Ontdek Check ’n Impact (klik rechtsboven om je voorkeurtaal in te stellen)

ESG – what?!   

ESG staat voor ‘Environmental, Social and Governance’ of ‘milieu, maatschappij en bestuur’.Het omvat een aantal criteria voor het gedrag van ondernemingen om na te gaan hoe duurzaam ze zijn  . Bedrijven die verantwoord ondernemen creëren via hun beleid – aanvullend op de winst –impact op de maatschappij en de planeet.

Lees meer over ESG 

ESG – why?! 

Als Vlajo-onderneming heb je uiteraard niet dezelfde schaal als een grote multinational, maar – hoe je het ook draait of keert – je neemt deel aan de economie. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat je door in de praktijk te stappen een directe impact hebt op de lokale gemeenschap en het milieu. Afvalbeheer, sociale betrokkenheid, energieverbruik, personeelsmanagement… allemaal thema’s die onderdeel zijn van de bedrijfsvoering en dus ook aan bod komen tijdens het parcours van een Vlajo-onderneming.     

Check ‘n Impact in de (marketing-)mix!

Niet alleen ondernemingen nemen duurzame beslissingen, ook consumenten gaan steeds bewuster om met hun aankopen. Omdat je klant dus meer en meer belang hecht aan duurzame keuzes, maakt het dat ook een krachtig verkoopargument. Door je marketing te verduurzamen geef je aan je klant de boodschap dat hij, de toekomstige generaties en onze planeet belangrijk voor je zijn. Een slimme zakelijke zet! Want duurzame marketingheeft niet alleen betrekking op je product/dienst, maar ook op je imago en de strategie van je merk. Klanten willen namelijk dat de bedrijven waarvan ze afnemen dezelfde waarden delen.

Er zijn heel wat dingen die je kan doen om duurzaamheid voluit mee te nemen in je marketingstrategie. Als eerste …   

Doe de Check ’n Impact-test!

En, en? Hoe scoorde jouw Vlajo-onderneming? Je kreeg zonet niet alleen je resultaten, maar ook heel wat haalbare tips ter verbetering binnen de drie domeinen E-S-G. Een goeie start richting meer positieve impact!

Duurzame communicatie

Het verschil maken is één ding, erover communiceren een ander. We geven je vier aandachtspunten cadeau om mee te nemen in je communicatie:

  1. Integreer duurzaamheid in je missie, visie en doelstellingen. Je kunt géén duurzame boodschap verkopen als je er zelf niet achter staat. Formuleer een sterke ‘why’ (waarom je doet wat je doet) in je pitch, op je website, je socials … en wees duidelijk en oprecht in al wat je vertelt.  
  2. Neem duurzaamheid niet als enige verkoopargument in je communicatie. Je hebt vast nog andere ‘Unique Selling Propositions’. Daag jezelf uit om er een aantal sterke te beschrijven. Goede USP’s zijn concreet, uniek en onderscheidend. Ze dienen om klanten te helpen kiezen tussen bedrijven.   
  3. Vanuit je ‘why’ communiceren doe je in de ‘wij’-vorm. Mensen houden van het community-gevoel. Je creëert er dus best één voor je potentiële klant. Is je klant tevreden, dan zal het niet lang duren voor zijn positieve ervaring als een succesverhaal de ronde doet.
  4. Wees zichtbaar, maar denk bewust na over je marketingmateriaal. Visuele marketing werkt. Filmpjes, foto’s of infographics kunnen je duurzame acties ongelooflijk veel kracht bijzetten. Flyers in het rond strooien zonder je doelgroep(en) af te bakenen of nutteloze gadgets bestellen, doe je beter niet.      

Wil je weten hoe je kan communiceren zonder aan ‘greenwashing’ te doen?

Scroll naar beneden op de Check ’n Impact-site.