Leerling Ursulinen Mechelen wint (opnieuw) Europese Sci-Tech Challenge

Leerling Ursulinen Mechelen wint (opnieuw) Europese Sci-Tech Challenge

Op 25 april vond de Europese finale van de Sci-Tech Challenge 2024 plaats in Brussel. Vijf gemengde teams met leerlingen uit Cyprus, Hongarije, Nederland, Tsjechië en België kregen de opdracht een concept te bedenken om hun omgeving duurzamer te maken. Yutta De Blieck van Ursulinen Mechelen won de challenge. Samen met haar teamgenoten van Team Pendy, bedacht ze een innovatieve oplossing voor een koolstofneutrale scheepvaart waarbij windkracht en groene ammoniak als duurzame brandstofbron worden gebruikt. 

De Sci-Tech Challenge is een Europese wetenschapswedstrijd waarin jongeren in kleine teams creatief nadenken rond uitdagingen op het gebied van energie en CO2-uitstoot. Ze kennen hun ploeggenoten niet op voorhand. Tijdens de wedstrijd komt het erop aan hun STEM-skills, zin voor innovatie, teamspirit, pitchtalent en ondernemende vaardigheden in de strijd te gooien en de jury te overtuigen.

Nadat eerder het nationale deel al gestreden werd, was het deze week tijd voor de Europese finale in Brussel. Yutta De Blieck uit het zesde jaar Latijn-Wetenschappen-Wiskunde van Ursulinen Mechelen slaagde erin om door te stoten tot die finale. Daar vormde ze een team met leerlingen uit Nederland, Tsjechië, Cyprus en Hongarije. Een sterk team, want Yutta en haar ploeggenoten werden tot winnaars verkozen.

Na een introductie van ExxonMobil in de voormiddag, ging het team meteen aan de slag. Hierbij kregen ze waar nodig begeleiding van ExxonMobil-ingenieurs. Ze bedachten een innovatieve oplossing voor een koolstofneutrale scheepvaart met zeilboten. Met de kracht van wind en groene ammoniak als brandstof, biedt het systeem een duurzaam alternatief voor vervuildende scheepvaart.

Het was een fijne ervaring om samen te mogen werken met internationale jongeren. We hadden meteen een klik en gingen de challenge samen aan. Het was een uitdaging om deze opdracht volledig in het Engels te volbrengen, maar ik ben enorm blij dat het gelukt is. Het is fantastisch dat ons idee uiteindelijk als winnaar bekroond werd.”

Aldus Yutta De Blieck, leerling 6 Wetenschappen-Wiskunde bij Ursulinen Mechelen

STEM-vaardigheden en -talenten broodnodig voor energietransitie

Met de Sci-Tech Challenge willen Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), JA Europe en ExxonMobil STEM-competenties bij jongeren stimuleren. Want de mate waarin jongeren vandaag geïnspireerd worden voor STEM, bepaalt de toekomstige generatie die zal meewerken aan het waarmaken van de klimaatambities.

De kracht om te blijven innoveren hangt af van het koesteren van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs. Ik ben trots op de bijdrage van ExxonMobil om jonge Europeanen te helpen deze fascinerende onderwerpen te ontdekken

Aldus Philippe Ducom, President van ExxonMobil Europe.