Vlajo helpt leerkrachten om het vertrouwen in de toekomst bij Oekraïense leerlingen terug op te bouwen

Vlajo helpt leerkrachten om het vertrouwen in de toekomst bij Oekraïense leerlingen terug op te bouwen

Op de vlucht voor het brutale geweld in hun thuisland vinden heel wat Oekraïense kinderen hun weg in onze Vlaamse scholen, maar hoe onthaal je deze kinderen het best? En hoe laat je ze op een aangename manier kennismaken met en deelnemen aan onze samenleving zodat ze opnieuw met durven dromen? Vlajo draagt zijn steentje bij zodat Oekraïense kinderen met vertrouwen hun toekomst weer kunnen opbouwen. Met de steun van Accenture werden voor 165 Oekraïense vluchtelingenkinderen nieuwe kansen gecreëerd.

Je vertrouwde land noodgedwongen moeten verlaten en terechtkomen in een vreemd gastland, simpel is het niet. Want wat voor hen zo vanzelfsprekend leek, blijkt hier helemaal niet zo te zijn. Om hen te helpen verbinding te maken met hun nieuwe gastland werd het project Samen Leven, Samen werken, dat we samen met Accenture ontwikkelden, aangeboden zodat ze spelenderwijs kennis kunnen maken met de werking van onze samenleving. Welke rollen nemen burgers op? Welke bijdragen leveren ze aan de gemeenschap? Hoe identificeren ze zich en welke vaardigheden zijn er nodig? Hoe helpen jobs bij de overheid en in het bedrijfsleven de gemeenschap? Dankzij dit project kregen deze en vele andere vragen een antwoord.

Uitleggen hoe alles werkt is natuurlijk niet voldoende om je welkom te voelen. Daarom boden we aanvullend ook een aangepast Train-The-Teacher webinar aan rond Activerend Onthaal om de vluchtelingenkinderen een zachte landing te geven in de klas en dat zowel voor kleuter- als voor lager onderwijs.

Daarnaast helpen programma's zoals De Droomfabriek en Talentenstage bij Albert Heijn bij het heropbouwen van zelfvertrouwen en geloof in de toekomst. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en creatief aan de slag te gaan, ontdekken deze kinderen (opnieuw) hun talenten en worden ze aangemoedigd om te dromen, durven en te doen.

Dankzij de Facebookgroep “Een kind uit Oekraïne in de Klas” bereikten we maar liefst 5.000 leerkrachten en zo ook de leerkracht van Mykhaylo uit Talentenkiem in Dilsen-Stokkem. Met behulp van de webinar en het project Samen Leven, Samen werken slaagde de school erin om Mykhaylo’s zelfvertrouwen en geloof in nieuwe kansen te vergroten.

Ga ook aan de slag met deze tools en programma's om Oekraïense kinderen (kleuter & lager) een zachte landing in de klas & hun gastland  te bezorgen:

Dromen waarmaken kan iedereen, als je maar in jezelf blijft geloven

Sebastian, K2, BSGO De Regent

Van pizzabakker tot advocaat! Wij leerden door met elkaar samen te werken hoe onze samenleving in elkaar zat! Dankjewel Vlajo om ons hierin te ondersteunen

Juf Wendy uit Boudewijnschool Lommel