3.000 leerlingen aan de slag bij Albert Heijn tijdens 10e editie van talentenstage

3.000 leerlingen aan de slag bij Albert Heijn tijdens 10<sup>e</sup> editie van talentenstage

Op donderdag 30 mei stonden 3.000 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar aan het roer bij Albert Heijn om mee te draaien als échte medewerkers tijdens de 10e editie van de talentenstage. Dit onderwijsproject koppelt op een toffe manier het leuke aan het nuttige. ‘Een dag aan de slag in de winkel’ helpt leerlingen hun talenten te ontdekken én een juistere studiekeuze te maken naar het middelbaar toe. In totaal deden al 10.000 leerlingen mee de afgelopen 10 jaar. “Het is elk jaar opnieuw een topdag”, klinkt het bij Albert Heijn.

“We kijken altijd uit naar deze dagen,” vertelt Raf Van den Heuvel, general manager van Albert Heijn België. “Dit jaar gingen de leerlingen aan de slag in 77 van onze winkels - onder begeleiding van onze medewerkers. Ik vind het fantastisch om ons werk elk jaar opnieuw te ontdekken door de ogen van de leerlingen. Wie die dag komt winkelen, ziet ze zelf trouwens aan de slag. Je kan ze vinden in de bakkerij, aan het onthaal, aan de kassa of op het zelfscanplein, in de winkel, in ons magazijn, in de planning of zelfs aan de knoppen van onze sociale media. We doen dit al 10 jaar en zijn samen met Vlajo gegroeid in dit verhaal. Het is nog altijd elk jaar een schot in de roos.”

Annick Vandroemme, coördinator talentenstages bij Vlajo: “Tijdens de talentenstage ervaren de leerlingen dat een ‘succesvolle school- en werkkeuze’ draait om het combineren van kwaliteiten en interesse. De Albert Heijn-droomcoaches begeleiden de leerlingen doorheen de werkdag. Op een toffe en constructieve manier komt zo het belang van vaardigheden, inzet, vriendelijkheid, samenwerking en communicatie aan bod. Werkplekleren werkt heel goed bij leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar: dat merken we al 10 jaar lang.” 

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Na het verkennen van hun persoonlijke talentenprofiel worden de leerlingen uitgedaagd om te kiezen voor twee verschillende jobs waarin ze hun talenten kunnen tonen.
  • Gedurende één halve dag trekken de leerlingen naar Albert Heijn, stellen ze zichzelf en hun talenten voor aan hun Albert Heijn-droomcoach en gaan ze samen aan de slag.
  • Tijdens deze halve dag ontdekken ze hun ondernemende talenten in een niet-schoolse omgeving en proeven ze van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt op het ontdekken van ondernemende vaardigheden en het maken van sterke positieve keuzes.

Verschenen in de pers