Alumni | Via de Mini-onderneming ontdekte Wouter zijn passie

Alumni | Via de Mini-onderneming ontdekte Wouter zijn passie

Wouter studeerde zes jaar lang Latijn-Wiskunde aan het Sint-Paulusinstituut in Gent, waar hij in 2006 afstudeerde. "In het zesde middelbaar kon ik (omwille van mij keuzevakken boekhouding & marketing in 5e en 6e jaar) meedoen aan de minionderneming. Onze Mini-onderneming heette 'TalentTheatre' en won dat jaar ook de Vlaamse Finale! Met 'TalentTheatre' zochten we opkomend comedy-talent (wat toen nog niet echt ingeburgerd was, dit was nog voor de Comedy Casino shows op tv) en organiseerden we een grootse comedy wedstrijd met audities en een finale waar +1 000 bezoekers naartoe kwamen! Het was dus een zeer uiteenlopende activiteit: opzetten van de wedstrijd, deelnemers zoeken , organiseren auditie-dagen, juryleden zoeken, het finale-event organiseren, tickets verkopen,…"

Jezelf ontdekken tijdens je minionderneming

"Ikzelf vond mijn plezier in het opmaken van een draaiboek voor het finale-event. Het uitschrijven van het programma, de taakverdeling, de benodigde materialen, het technisch plan, een zaalplan, een contactenlijst, … Ik was veel minder betrokken bij de promotie of de sponsorwerving of de financiele kant van de mini-onderneming zelf en stortte me helemaal op het event. Het was echt opbouwen naar een hoogtepunt, waar de avond van het evenement alles vlekkeloos moest verlopen. Ik bleef me dus verdiepen in de voorbereiding en de continue veranderingen. Ik leerde vooral hoe flexibel je moet zijn in het organiseren van evenementen, en hoe uitdagend het is om alles mooi op elkaar af te stemmen. En vooral: hoeveel voldoening je er uit haalt om te zien hoe alles op het event zelf mooi in elkaar past en de medewerkers en gasten er van genieten."

Nee, het werd niet de pilotenopleiding

"Na deze ervaring had ik echt de smaak te pakken om evenementen te gaan organiseren, en wou ik in die richting verder. Zo vond ik ook mijn opleiding Eventmanagement. Zonder deze mini onderneming was ik gegarandeerd een pilotenopleiding gaan volgen, net zoals mijn broer, neef, vader, nonkel en grootvader gedaan hebben, en wat ik tot op dat moment zelfs niet in vraag stelde. "

Aansluitend op het secundair studeerde Wouter een Bachelor Bedrijfskunde met afstudeerrichting Eventmanagement, op VIVES in Kortrijk (toen nog HANTAL genaamd). Een drie-jarige opleiding, die hij in juni 2009 beëindigde.

De minionderneming als passie- en talentscouter

"Ik raad iedereen om mee te doen aan een minionderneming, als je de kans krijgt. Je ontdekt eigenschappen en talenten van jezelf en anderen waarvan je zelf niet wist dat je ze had. Het geeft je compleet nieuwe inzichten en schept een enorme band met de anderen studenten. Zoals je kan zien uit mijn verhaal, was dit bepalend voor mijn verdere levensloop. "

De opstart-triggers

"Al tijdens mijn middelbare en hogere studies kon ik het niet laten om mijn vrije tijd te besteden aan het opzetten van events: een fuif of festival met het jeugdhuis, een comedyvoorstelling op de Gentse Feesten, een tuin party voor vrienden, een sporttornooi, een 6-daagse playstation challenge in heel Vlaanderen, …
Tijdens mijn hogere studies vond ik de theorie wel interessant, maar merkte ik meteen dat ik zo nooit de nodige ervaring zou kunnen opdoen om zelf events te organiseren op een hoog niveau. Ik besloot dus om als jobstudent zoveel mogelijk evenementenjobs te doen, om zo met mijn ogen te stelen van wat de markt te bieden heeft: als kelner op een galadiner, als parkingboy tijdens Night of the Proms en Clouseau aan het Sportpaleis, als stagehand bij de op- & afbouw van concerten van U2, Lady Gaga, Muse, als runner of podiumbouwer tijdens Werchter of Tomorrowland, als technieker tijdens beurzen zoals het Autosalon of Batibouw. De leukste ervaringen waren wel de bedrijfsevenementen en ik besloot dan ook in die richting te willen verder gaan."

Slim gekozen inspirerende stages

"Ik deed stage bij een evenementenbureau en organiseerde bedrijfsevenementen voor tal van bedrijven en organisaties. Maar ik deed ook een stage bij Hasbro, een speelgoedfabrikant die ondermeer het trading-card-game Magic: The Gathering op de markt bracht. Ik ging mee als productiemedewerker op een tornooi van dit kaartspel in Amserdam en stond verstomd: bijna 2.000 mensen van over de hele wereld kwamen samen om op hoog niveau aan deze competitie deel te nemen. De winnaar ging naar huis met een pak prijzengeld. Ik was getriggerd en werd gevraagd om als vaste productiemedewerker mee te gaan op de komende events, en de komende jaren,…"

Verder studeren of starten?

"Het is ook op de stage dat ik mijn zakenpartner heb leren kennen: hij was toen de event manager die deze events organiseerde, en besloot die job op te geven om op zelfstandige basis een evenementenbureau uit de grond te stampen. Dit wou hij graag samen met mij doen, gezien onze goede samenwerking. Ikzelf zou net dat jaar afstuderen aan mijn opleiding en besloot op dit voorstel in te gaan. Ik dacht: ofwel studeer ik verder en ben ik/mijn ouders heel wat geld kwijt aan die jaren studies. Ofwel stap ik in dit avontuur, wat mogelijks evenveel kost om op te starten, en zal ik ook een leerrijke ervaring hebben. Ofwel heb ik na een jaar mijn eigen job gecreëerd , ofwel ben ik al mijn centen kwijt en een mega ervaring rijker (misschien zelfs wijzer dan na een jaar studeren?). Het draaide goed uit en na 9 jaar ben ik nog steeds enorm tevreden dat ik ooit deze stap gezet heb."

Start-ups Dazzle Events en tournamentcenter

"In 2009 startte ik als zelfstandige met Dazzle Events (BVBA), samen met nog één partner. In 2014 zette ik Dazzle Events verder met een andere partner en richtten we tournamentcenter (BVBA) op. Op dit moment ben ik zaakvoerder/managing partner van zowel Dazzle Events als tournamentcenter.

Met Dazzle Events organiseren we bedrijfsevenementen voor KMO's en multinationals in België. We organiseerden productlanceringen en beursstanden voor PlayStation en Xbox, personeelsfeesten, klantendagen, beurzen zoals de SID-in beurs, jubileums voor bedrijven zoals Caroline Biss, Winsol, ING, BNP Paribas Fortis, HOWEST, ENGIE Electrabel, Nissan, BMW, VDAB, Vlaamse Milieumaatschappij,… We draaien +- 1 000 000 euro omzet met 4 mensen. We begeleiden onze klanten in dit proces en bieden hen een zorgeloze voorbereiding van het event. Uiteraard met de nodige creatieve touch en binnen de vooropgestelde randvoorwaarden.

Met tournamentcenter zijn we op Europese schaal marktleider geworden in de organisatie van trading-card-game tornooien voor Magic: The Gathering (ja, die van de stage…), Pokémon en Yu-Gi-Oh!. We organiseren jaarlijks een 30-tal events, en zijn rechtstreeks betrokken bij nog een 45-tal gelijkaardige events wereldwijd. Met ons 7-koppig team, aangevuld met tal van freelancers, realiseren we een omzet van +- 4 000 000euro, beheren we 850m² opslagruimte en onderhouden we 12 BTW-nummers in evenveel landen. Onze doelstelling is om alle betrokken partijen bij deze events (de game publisher, de organisatoren, de medewerkers, de deelnemers, de exposanten) een zo fantastisch mogelijke tornooi-ervaring te bieden. Dit doen we door innovatie, een goede customer service, een uitgebreide communicatiecampagne, en een gestroomlijnde logistieke organisatie.

En blijven dromen...

"Met Dazzle Events willen we (en kunnen we) nog veel groeien: niet in aantal personeel, wel in type projecten. We willen grotere producties doen, met het nodige showgehalte, en dit zolang we er zelf nog plezier aan beleven en onze klanten en de deelnemers van het event kunnen verbazen."

"Met tournamentcenter willen we de markt van de trading-card-game tornooien, en als uitbreiding de hele hobby gaming industry, nog meer gaan bespelen. We willen ook de lokalere tornooien (Nationale kampioenschappen) mee vorm geven en ook buiten Europa onze stempel drukken." Big dreams waar voor de miniondernemingservaring niet eens sprake van was...

Meer weten?