Alumni | Margit maakt van haar hobby haar bijberoep

Alumni | Margit maakt van haar hobby haar bijberoep

Margit is een bezige bij met een hart voor dieren. Ze studeerde Agro- en biotechnologie optie dierenzorg en moest in haar derde jaar een onderwerp voor een eindwerk kiezen binnen hun studierichting. Al snel kwamen zij en Saartje terecht bij Wagyu-runderen en op die manier legden ze contact met een Wagyu-boerderij waar ze aan de praat raakten met de uitbaters. Margit en Saartje besloten om een SBP (Small Business Project) op te starten rond het Wagyu-vlees in plaats van een eerder papieren thesis te maken. Een tweede gegronde reden voor de SBP-keuze was voor Margit dat ze wel eens wou ervaren of een job als zelfstandige iets voor haar kon zijn. "Durf ik dat? Kan ik dat?"...

Wagyu paté

Met hun Bedrijf 'Enperia' lieten Margit en Saartje een uniek luxeproduct produceren, nl. Wagyu-paté. Deze verkochten ze zeer succesvol op de kerstmarkten te Roeselare, via mond-tot-mond-reclame, via een slagerij of een restaurant.
Margit heeft duidelijk heel wat geleerd uit haar SBP-periode: "Je mag niet te naiëf zijn of te snel van vertrouwen, zeker niet bij leveranciers of producenten. Goed leren onderhandelen, maar ook plannen, administratieve finesse en het boekhoudkundige kreeg ik via de SBP onder de knie. Niet te onderschatten is het constant onderhouden van je marketing: gerichte folders, de facebookpagina, een website,... alles moet heel regelmatig updates krijgen om aantrekkelijk en interessant te blijven voor klanten."

De dames deden het met hun SBP zo goed, dat ze op het einde van hun studies uitgeroepen werden als laureaat 'Beste SBP van de school'!

Na de studies werd er sterk over nagedacht om Enperia verder te zetten, maar het is er niet van gekomen. Saartje had net haar tweede kindje op de wereld gezet, Margit was hoogzwanger, ze hadden maar één product, er zouden heel wat kosten zijn,... dus bleef Enperia in de kast liggen.

Dierenzorg als hobby, dierenzorg als job

Margit werkte ondertussen halftijds bij een dierenarts, dus was er tijd om te broeden op nieuwe ideeën. En die pikte ze op uit de vragen vanuit de klanten bij de dierenarts. 1 april 2017 werd 'Paws & Claws' geboren, een dierenoppas- en uitlaatdienst.  "Ook al zit er een vis in mijn logo, de start was geen aprilgrap!"

Paws & Claws blijkt een gat in de markt. "Ik heb eigenlijk geen concurrenten!" Toch doet Margit dit in bijberoep naast een vaste job bij Medini te Oostkamp. Want Paws & Claws heeft zo zijn drukkere periodes en rustigere weken. De zomer is de topperiode bij uitstek. Mensen trekken op vakantie en Margit komt langs om de katten te voederen, te verzorgen en.. te knuffelen natuurlijk. Ook voor mensen die (tijdelijk) niet met hun hond kunnen wandelen springt Margit in de bres. "Zo heb ik een klant die terminaal is en zelf niet meer de baan op kan. Eens in de maand ga ik haar en de hond oppikken, brengen we de hond naar het trimsalon en trekken we ondertussen samen naar Damme voor een goed gesprek en een pannenkoek."

Mensen- en dierenkennis

Het sociale in de job spreekt Margit erg aan. "Elke klant moet je anders benaderen, elke klant is uniek. Ik heb ondertussen heel wat mensenkennis opgedaan. Voor ik een nieuwe klant aanneem, ga ik langs bij de klant thuis voor een kennismakingsgesprek. Zo kom ik veel te weten, zowel over de wensen van de klant als over de dieren die verzorgd zullen moeten worden. Mensen waarschuwen me veelal over bepaalde karaktertrekken van hun dieren, echter binnen de paar dagen zorg ben ik beste maatjes met ze!"

Marketing afwegen

Dat je blijvend moet inzetten op Marketing, had Margit al door in haar SBP en ze maakt er ook echt een punt van. "Ik heb een facebookpagina en een website, waar ik leuke foto's en korte verhaaltjes op kan posten van de dieren. Daarnaast maakte ik zelf flyers en visitekaartjes die ondertussen goed verspreid liggen bij de plaatselijke dierenartsen en andere handelaren. Met het kersverse trimsalon in de straat hebben we een goede samenwerking opgezet, waarbij we klanten doorverwijzen naar elkaar. Maar op mijn wagen heb ik bewust geen reclame staan. Tjah, mensen met slechtere bedoelingen zouden als snel door hebben dat de baasjes op reis zijn als de dierenoppas regelmatig voor de deur stopt."

Margit heeft een slimme openingszin naar potentiële klanten toe, die ze tijdens haar hondenwandelingen tegenkomt. Tegen een andere hondenwandelaar zie ze tegenkomt, zegt Margit meestal iets als "Pas op, want dit is niet mijn hond"... De interesse is dan snel gewekt. "Ik draag altijd visitekaartjes bij me tegenwoordig, want mensen die mijn dienst leren kennen willen deze mogelijkheid graag onthouden". Als extra communiceert Margit ook intensief met haar klanten wanneer die op reis zijn: "Berichtjes via WhatsApp, fotootjes en filmpjes van de dieren doorsturen, zodat de klant met een gerust hart van zijn reis kan genieten."

De voordelen van Margits bedrijfje?

"Van je hobby je job kunnen maken is echt zalig! Het zorgen voor de dieren, de wandelingen, het knuffelen,... dat is echt ontspannend in deze drukke tijden. En weet je... deze job is goed voor mijn conditie! Mijn stappenteller heeft op een week makkelijk 120 000 stappen bij elkaar!"

Meer lezen?