The Vintox Shop gaat in zee met droomcoach

The Vintox Shop gaat in zee met droomcoach

Droomcoaches tillen miniondernemingen naar een hoger niveau. Vanuit hun praktijkervaring en hun objectieve standpunt helpen ze leerling-ondernemers om hun project vanuit een ander standpunt te bekijken, maar ook om hen te begeleiden in het detecteren van opportuniteiten. Daarnaast heeft de droomcoach ook een zeer nuttig zakelijk netwerk, wat weer extra kansen kan bieden voor jonge ondernemingen.

Daarom namen de leerlingen van The Vintox Shop (7de jaar Hotel Onthaal, Spermalie Brugge) in zee met Claudine van snoepwinkel Dientje's in Brugge.

De perfecte match

Claudine zette de miniondernemers goed op weg met hun bedrijf, maar ook na de prille opstartfase blijft ze zich engageren. Daarom zetten de leerlingen haar graag even in de kijker.

Hoe lopen de zaken bij Dientje's?

"Wel, 2016 was een goed jaar. Altijd een beetje met ups en downs, maar dat gaat altijd zo als je zelfstandige bent. Naast snoep verkoop ik ook kranten, lottobiljetjes, enz... Maar de meeste inkomsten haal ik toch wel uit snoep. Ik heb mijn zaak nu 12 jaar. En in die periode leer je veel. Het is met vallen en opstaan, maar het is ook ontzettend tof.  Zo zie ik mijn vaste klantjes echt opgroeien. Ze komen hier al van kleinsaf. Mooi om te zien."

U hebt een eigen snoepzaak, maar studeerde iets helemaal anders...

"Inderdaad, ik heb Farmacie gestudeerd in Brussel. In het weekend werkte ik in een winkeltje op een camping in Wenduine. Toen ik afstudeerde, ben ik aan de slag gegaan als apotheekassistente. Ik heb dat 5 jaar gedaan. Maar ik droomde al heel lang van een eigen snoepwinkel. Op een dag passeerde ik hier aan de Garenmarkt (in Brugge) en zag ik dat dit pand te huur stond. Welgeteld één dag heb ik getwijfeld en toen heb ik de verhuurder gecontacteerd. Het is natuurlijk een risico om dit te doen. Maar ik was er meteen klaar voor. Je steekt er alles in wat je hebt om het in goede lijnen te kunnen opstarten. En kijk nu, ik heb vaste klanten, aangename klanten en ik kan niet klagen. Ik ben zeer gelukkig met mijn keuze van toen. "

 Heeft u personeel?

Neen, ik werk alleen, maar in drukke periodes komt mijn mama en soms mijn dochter weleens helpen of neemt ze eens over.

Sluit u de zaak in sommige periodes?

Ik ben altijd tijdens de schoolvakanties gesloten, maar ik neem dan wel nog bestellingen aan. Die zijn meestal voor jongerenkampen. Ik help ook tijdens de zomerkampen van Davos. Op het einde van de week krijgen ze een zakje snoep van Dientje's mee naar huis. Ook werk ik samen met een Dansschool Passion in Zedelgem samen en in de plaats van een koekenverkoop doen wij een snoepverkoop. Mijn dochter helpt ook vaak tijdens de kampen. Ik vind het belangrijk om als ondernemer niet stil te zetten, maar in de plaats te zoeken naar nieuwe opportuniteiten. "

Wat vindt u van uw extra 'functie' als droomcoach?

"Ik was zeer blij als jullie mij vroegen om dit te doen. Ik doe het ook met veel plezier en enthousiasme. Jullie bieden dan ook een leuk concept aan, waar ik zeker achter sta. Het is mijn eerste ervaring als droomcoach. Ik heb dit nog nooit gedaan, ondanks het feit dat ik hier wel een school naast mijn deur heb. Ik vind het zeer tof om jullie project te ondersteunen."