Miniondernemers laten zich inspireren bij Orakel in Retie

Miniondernemers laten zich inspireren bij Orakel in Retie

Zien ondernemen, doet ondernemen. Onder dat motto zetten Orakel en zusterbedrijf b-token in Retie op 16 januari en 6 februari de deuren wagenwijd open voor meer dan 50 Kempense en Limburgse miniondernemers. De leverancier van eventbenodigdheden inspireerde leerlingen én leerkrachten met een sterke visie die stoelt op innovatie en duurzaamheid.

Van kleine ondernemer naar wereldwijde pionier

Commercieel Manager Sofie Hermans en zaakvoerder Dirk Spooren verwelkomden de leerlingen en leerkrachten van Maris Stella Malle, GO Atheneum Geel, Kardinaal Van Roey Instituut Vorselaar, Sint-Jan Berchmanscollege Mol en Sint-Michiel Bovenbouw Leopoldsburg in ‘The Pit’, een spiksplinternieuwe presentatieruimte binnen het bedrijfsgebouw.

Leerlingen en leerkrachten luisterden geboeid naar een verhaal dat ooit, in 1996, klein begon in een aantal containers, maar nadien uitgroeide tot een wereldspeler in de eventsector. Vandaag leveren Orakel (polsbandjes en lanyards) en b-token (tokens of jetons, food & drink vouchers,…) hun producten in bijna 100 landen. En hebben ze kantoren in o.a. UK, Frankrijk, Hongarije, Griekenland, USA, Zuid-Afrika, enz…

Duurzaamheid staat centraal

Na de boeiende uiteenzetting volgde een rondleiding in de productieruimtes, waar leerlingen en leerkrachten het productieproces van dichtbij konden volgen. Orakel en b-token zetten sterk in op een coherent, duurzaam beleid. Met een duidelijk ecologisch plan. Zo hanteren ze een ‘no waste’-policy en maken ze tokens uit duurzame materialen, zoals gerecycleerde visnetten, houtafval en ja…zelfs kauwgom! Bovendien wil het bedrijf tegen 2025 C02-neutraal zijn.

Dat Orakel en b-token op de juiste trein zitten om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, is een feit!

      

Inspirerende voormiddag

De leerlingen een leerkrachten waren dan ook unaniem enthousiast over dit bijzonder inspirerende ondernemersverhaal. Dat bewijzen deze reacties:

Kris Boets, leerkracht Sint-Michiel Bovenbouw Leopoldsburg: “Zaakvoerder Dirk Spooren stimuleert, door zijn gedrevenheid en passie voor ondernemerschap, jonge mensen om te geloven in de eigen minionderneming en hun eigen kunnen. Enkele minuten in de creatieve ontvangstruimte waren genoeg om jonge mensen te inspireren en met veel concrete ideeën en uitdagingen naar huis te laten gaan. De passie en gedrevenheid waarmee de Sofie, de commercieel manager, het verhaal bracht is er een om jaloers op te worden. Je zou gewoon daar blijven om deel te mogen uitmaken van dat team, waar de mens, product en milieu centraal staan. Van duurzaam ondernemen kan je boeken lezen, van SDG heeft iedereen de mond vol, maar bij Orakel krijgt de bekommernis om de toekomst, het milieu en de mens toch een extra dimensie. Dank aan Vlajo en Orakel om mijn leerlingen deze kans te geven!”

Katleen Lenaerts, leerkracht Maris Stella Malle: “De leerlingen van 6 Economie werden hartelijk onthaald bij Orakel en kregen een boeiende uiteenzetting van het Orakel-team. Uitstap geslaagd? Zo geslaagd dat sommige leerlingen er graag zouden gaan werken. Hun reacties vertellen genoeg: ‘supercoole setting, fijne en inhoudelijke onderbouwde uitleg over het bedrijf, leuke goodiebag, indrukwekkende productiehal, voor herhaling vatbaar, leuke werkgever... “

      

Miep Sneyers, leerkracht Kardinaal Van Roey Instituut Vorselaar: “Ik ben Vlajo heel dankbaar dat ik als leercoach met mijn leerlingen dit inspirerende bedrijf heb mogen bezoeken. Hartelijk dank om dit aan te bieden, want het is zo waardevol, voor élke leerling!”

Pieter-Jan Bols, leerkracht GO! Atheneum Geel: “Het is mooi om te zien hoe deze Kempense firma’s uitgegroeid zijn van lokale tot internationale onderneming die zelf actief op zoek gaat naar duurzame alternatieven voor hun producten. Een professionele rondleiding doorheen hun ateliers en productiehallen heeft onze leerlingen laten inzien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hand in hand kan gaan met groei en toekomst."