De vijf uitdagingen voor 'Helden van'-innovatie challenge zijn gekend

 De vijf uitdagingen voor 'Helden van'-innovatie challenge zijn gekend

Het is zo ver! Op maandag 22/01/2024 werden de vijf uitdagingen gelanceerd die de basis vormen van de innovatie challenge Vlajo LAB: Helden van. Tijdens deze challenge worden leerlingen uit de derde graad arbeidsmarkt- en dubbele finaliteit uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor een echte werkvelduitdaging. Het doel? Verkozen worden als beste idee tijdens de pitchwedstrijd later dit schooljaar.

Samen met vijf prominente partners uit het werkveld gaan we op zoek naar de helden van de voeding, logistiek, bouw, zorg en elektriciteit. “Dankzij deze partners kunnen we de leerlingen ook een écht, concreet probleem aanbieden om over na te denken. Zo werken ze niet alleen aan bepaalde ondernemende vaardigheden maar leren ze gaandeweg ook iets bij over hun toekomstige werksector. Het verhoogt de betrokkenheid van de leerlingen en zorgt voor een koppeling tussen wat ze zien in de lessen en wat ze later op de werkvloer zullen tegenkomen”, aldus pedagogisch coördinator Stefan Delen.

Elke sector kent een andere uitdaging.  Benieuwd? Bekijk hieronder welke uitdagingen de leerlingen dit schooljaar voorgeschoteld krijgen.

Uitdaging voor Helden van de Logistiek

Toyota Logistics laat leerlingen nadenken over een iets waar hun medewerkers frequent mee geconfronteerd worden, namelijk: hoe kunnen ze de negatieve impact van vertragingen minimaliseren om zo allerhande problemen te vermijden zoals frustraties bij het personeel maar ook impact op de eindklanten.

Bekijk de video

Uitdaging voor Helden van de Voeding

EIT Food & Puratos dagen de leerlingen uit om bakkerij- of patisserieproduct van de toekomst te creëren, met oog voor duurzaamheid en innovatie, van verpakking tot eindproduct.

Bekijk de video

Uitdaging voor Helden van de Zorg

Margot Cloet van Zorgnet Icuro roept de jongeren op om na te denken over hoe we de levenskwaliteit van de toenemende groep 75-plussers zouden kunnen verbeteren. Ze vraagt de toekomstige generatie om zoveel mogelijk zotte en creatieve ideeën te verzinnen.

Bekijk de video

Uitdaging voor Helden van de Bouw

Embuild Vlaanderen en Willemen construct vertellen over de mobiliteitsproblematiek die er heerst in hun sector. Hoe verplaatsen medewerkers uit de bouw zich op een vlotte en efficiënte manier naar hun werklocatie? Een uitdaging, zo blijkt. Willemen roept de jeugd op om samen na te denken over potentiële oplossingen.

Bekijk de video

Uitdaging voor Helden van de Elektriciteit

Tom van Smappee schakelt de leerlingen in als studiebureau om kritisch naar het elektriciteitsverbruik van hun eigen school te kijken. Welke maatregelen kunnen ze nemen om het CO₂-verbruik van de school te reduceren, zodat de school voldoet aan de norm van het recent gestelde klimaatarrest?

Bekijk de video

 

Wist je dat?

  • Dit nieuwe project tot stand is gekomen dankzij de steun van het Vlaamse Excellentiefonds. Dit fonds heeft als doel tso, bso, kso-opleidingen te versterken door wedstrijden te ondersteunen die leerlingen uitdagen om binnen hun vakgebied of sector het beste van zichzelf te geven.
  • Andere studierichtingen (bvb. doorstroomfinaliteit) kunnen ook aan de slag met Vlajo Lab: Helden Van om te werken rond sleutelcompetentie 15. ondernemingszin.*

Ook interessant:

  • Ontdek alles over het project Vlajo LAB: Helden van hier
  • Zin om deel te nemen? Je kan je klas nog gratis inschrijven tot 15 maart.

*Zij kunnen niet deelnemen aan de pitchwedstrijd.