Alumni | Met VDH Networking ben je voorbereid op de digitale toekomst

Alumni | Met VDH Networking ben je voorbereid op de digitale toekomst

Blik op de toekomst, innovatief ingesteld en steeds op zoek naar manieren om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het zijn enkele karakteristieken van Vlajo-alumnus Arthur Vanderhaeghen. Informatietechnologie vormt zowat de rode draad doorheen zijn persoonlijk ondernemerstraject. Vandaag combineert hij zijn baan als consulent met zijn bijberoep als dienstverlener bij VDH Networking. Met een tikkeltje nostalgie, en vooral heel veel goede herinneringen blikt hij terug op zijn studententijd.

Waarom niet eens iets anders?

"Ik studeerde Economie Moderne Talen aan het Sint-Andreas Instituut in Brugge. In het zesde jaar (2015) namen we deel aan de Vlajo Mini-onderneming. Iedereen mocht ideeën aanbrengen van wat we zouden kunnen doen. Veelal kwamen van die typische voorstellen zoals chocolade verkopen en dergelijke. Maar daar had ik echt helemaal geen zin in. Ik wilde iets creatief brengen, maar had nog geen concreet idee. In die tijd begon 3D-printen stilaan op te komen, al leek dat toen nog ontoegankelijk voor het brede publiek. Vandaar mijn suggestie om een webwinkel op te richten, waar mensen hun -in 3D-print- te realiseren  ideeën kunnen aanleveren aan ons. Wij tekenen uit en zetten de 3D-printer aan het werk. Het heeft wel enige overredingskracht gekost om mijn klasgenoten over de streep te trekken, maar we zijn er voor gegaan en mochten zelfs rekenen op de volle steun van onze school: er werd ons namelijk een computer met grafische kaart ter beschikking gesteld. Met al het geld van onze aandelen hebben we een 3D-printer aangekocht: het was erop of eronder! We zijn toen gestart met het maken van enkele eigen ontwerpjes (gepersonaliseerde gsm-hoesjes, namen in 3D,…) zodat we ons product konden voorstellen."

    

"We zijn er in geslaagd enkele leuke projecten binnen te halen. Zo was er bijvoorbeeld een trofee, met een zeer complex ontwerp, waarbij we nachtenlang moesten doorwerken om hem tijdig klaar te hebben voor de festiviteit waarop hij zou worden uitgereikt. 
Dan was er ook nog de bestelling van 600 sleutelhangers voor de ‘Kazou Terugkomdag’. 3D-printers zijn helemaal niet bedoeld voor massaproductie, maar het was een goeie deal waarmee we veel omzet konden halen, dus hebben we dat toch gedaan. Om deze opdracht te kunnen verwezenlijken hebben we een tweede 3D-printer kunnen uitlenen van onze leverancier. Dag in, dag uit, hebben we toen sleutelhangers geprint, gaatjes geboord, ringetjes erin gedraaid… Maar het hele proces was enorm leuk en we hebben er veel uit geleerd!  

    
Zo ondervonden we bijvoorbeeld dat je geen volle 100% inzetbaarheid hebt van je machine, want die kan al eens pech hebben. Dus moet je marges en deadlines inbouwen. Je leert daarbij ook hoe je klanten moet tevreden houden wanneer het mis loopt. Dat zijn praktische zaken die je op school niet leert, maar toch wel superleerrijk zijn en bovendien ook de realiteit zeer goed weerspiegelen.
We hebben ook deelgenomen aan de wedstrijd ‘Dé Mini-onderneming van het Jaar’ en daar een mooi resultaat behaald. Je pikt er ook veel op van je concullega’s. Dat totaalpakket van de Mini-onderneming is een fantastische ervaring voor een student aan de middelbare school. Je krijgt het gevoel dat je iets bijdraagt aan de maatschappij, dat je meerwaarde creëert. En dat zijn sowieso zaken die ik heel belangrijk vind."

    

ICT

"Na de middelbare school heb ik Elektronica – ICT gestudeerd aan Vives Kortrijk. Die richting spitst zich toe op programmeren. Op mijn stageplaats bij Skyline had ik al snel door dat ik toch wel interactie met mensen nodig heb, en dat ik niet in de wieg ben gelegd om een hele dag aan een computer te zitten programmeren.
Na het behalen van mijn Bachelor, ben ik in Tilburg Artificiële Intelligentie gaan studeren. 
Toen ik er aan mijn thesis werkte, werd ik op zekere dag gecontacteerd door een interimkantoor. Die stelde mij een interessante vacature als ICT-verantwoordelijke bij Lithobeton voor. Tijdens het sollicitatiegesprek raakte ik helemaal overtuigd: dit is een echte droombaan. Ook vandaag nog kijk ik daar met veel dankbaarheid op terug, want ik heb er gedurende anderhalf jaar enorm veel geleerd en veel verantwoordelijkheden gekregen. Ik had zowat alle touwtjes in handen op gebied van ICT. Enige voorwaarde was dat ik alles afdoende kon motiveren bij de zaakvoerder. Het enige nadeel aan deze functie binnen dat bedrijf, was dat de doorgroeimogelijkheden eigenlijk quasi onbestaande waren voor mij."

"Sinds een maand werk ik als consultant bij Sonical by Arcade, een Business Consultancy die deel uitmaakt van Sonical. Met Sonical vormen we een collectief van digitale, lokale experten in Vlaanderen, die een brede waaier van niches binnen het digitaal landschap aanbiedt. Sonical bedacht en hanteert het KaaS-model, Knowledge as a Service. Wij begeleiden de klant met een strategie en leren hen de nodige IT-kennis, zodat ze zelfredzaam en onafhankelijk blijven. De klant blijft op de hoogte van de nieuwste technologieën en kiest wat interessant is binnen zijn organisatie. Het collectief Sonical biedt de kleine digitale speler de mogelijkheid om grote projecten aan te nemen en de klant alles onder één dak aan te bieden. Dit concept in combinatie met KaaS, spreekt mij enorm aan om samen met Sonical by Arcade te groeien."

VDH Networking

"Een jaar geleden hebben mijn vader en ik VDH Networking opgericht. Daarmee beheren we, op een toekomstgerichte manier, netwerkinfrastructuur, camera’s, toegangscontrole, VOIP en zo meer. En dat zowel voor bedrijven als particulieren.
Wat grote spelers (zoals Cisco bijvoorbeeld) doen, is producten voorzien bij de klant, maar zij rekenen steevast licentiekosten aan. Je moet dus maandelijks betalen om jouw product te kunnen gebruiken. Eens je de samenwerking stop zet, is jouw product niet langer bruikbaar. Dat is mij een doorn in het oog: ik vind dat geen toekomstgerichte manier van investeren in een product. Mijn mening is, als je iets koopt moet het jouw eigendom worden.
En dat is wat wij garanderen. Zo verkopen wij bijvoorbeeld netwerktoestellen, en configureren wij die bij de klant. Wij hebben ook een cloud waarnaar al deze toestellen verbinden. Vanaf die cloud kunnen we de toestellen beheren, configureren, bijwerken, onderhouden en zo meer. Het grote verschil is dat de klanten betalen voor het onderhoud en de updates, maar niet voor een licentie. Stel dat de klant de samenwerking met ons wil stopzetten, dan blijft het product nog steeds werken want het is eigendom van de klant, de hele opstelling staat bij hem thuis. 
Dat is ons streefdoel: de klant zelf toegang geven tot zijn platform om zijn product te beheren.
We stellen vast dat ons concept aanslaat, mensen zijn geïnteresseerd. Zeker ook bij particulieren die tot nu toe een beetje aan hun lot werden over gelaten op vlak van netwerken. Zij vallen uit de boot bij grote spelers wegens de torenhoge licentiekosten. En de bij de doe-het-zelfzaak aangekochte versterkers lossen de verwachtingen niet in.
Wij proberen met onze oplossingen dat gat in de markt te vullen.

Van tevoren maken we duidelijke offertes zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Maar die inschatting zelf is vaak al een lastig karwei. Vaak moeten werkzaamheden uitgevoerd worden in een huis dat al helemaal afgewerkt is. De klant verlangt overal netwerk, maar de kabels mogen niet zichtbaar zijn. Dan is de uitdaging wel groot, want je kan niet beginnen breken in de bestaande muren. Maar dit vind ik eigenlijk ook wel de leukste projecten, omdat je creatief moet zijn in het zoeken naar de meest doeltreffende oplossing."

Bijberoep

"Zowel mijn vader als ik runnen VDH Networking in bijberoep. Doordat mijn vader zijn eigen decoratiebedrijf heeft, hebben we het voordeel dat hij erg flexibel kan zijn. Andere troef is dat, vooral particuliere klanten, graag ’s avonds bediend worden, wat voor conventionele bedrijven net moeilijker is, maar voor mij is dat ideaal!"

Toekomstmuziek

"Momenteel is het voor ons moeilijk om de klanten ondersteuning te bieden tijdens de kantooruren. Als we nog willen groeien, gaan we middelen moeten vrij maken om een ondersteuningsafdeling op te richten zodat we echt continu onze klanten kunnen helpen wanneer het hen uitkomt."

"We streven naar een ideaal scenario waarin particuliere klanten, zowel bij nieuwbouw als renovatie of bestaande woning, de reflex hebben om netwerk te voorzien zodat ze voorbereid zijn op de toekomst. En wij willen daar uiteraard onze rol in opnemen."

Gouden raad voor jongeren met een ondernemersplan

"Toets je idee af bij mensen uit je nabije omgeving. Neem hen in vertrouwen, want met hoe meer mensen je erover praat, hoe meer inzichten je krijgt. Dat verruimt je blik enorm.
Bovendien is tegenwoordig de drempel zeer laag om de stap naar ondernemer te zetten. De risico’s zijn echt beperkt, de inleg om een BV te starten is veel lager dan vroeger met een BVBA. Dat maakt dat je eigenlijk gewoon kan starten. Je hebt in wezen niets te verliezen. Sowieso is de ervaring die je opdoet van onschatbare waarde!"

Meer weten?