Uitbreiding op thema circulaire economie

In een circulaire economie maken we producten die langer meegaan, repareerbaar zijn en aan het einde van hun leven gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden. Hierdoor vermindert ons grondstoffenverbruik en de hoeveelheid afval die we produceren. Circulaire economie vraagt veranderingen in consumptiegedrag, maar ook een andere manier van producten ontwerpen, produceren en vermarkten. Duurzaam en circulair ondernemen is de toekomst! Maar wat houdt dat in? En welke circulaire strategieën zijn er allemaal?

Met ecoCEO ontwikkelde VITO een educatief online spel rond circulaire economie en ondernemerschap voor de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. Het spel geeft op een speelse manier inzicht in de verschillende manieren hoe een bedrijf duurzaam en circulair met grondstoffen en producten kan omspringen. Het spel stimuleert discussies over grondstoffenschaarste, bedrijfsstrategieën en verdienmodellen.

Tijdens het spel leren de spelers:

  • het verschil tussen lineaire en circulaire businessmodellen
  • de basisconcepten en -strategieën van een circulaire economie, zoals recyclage, terugname, hergebruik, herstelbaar ontwerp en product-dienstsystemen;
  • de impact die grondstoffenschaarste en andere externe gebeurtenissen op een bedrijf kunnen hebben;
  • grondstoffen, personeel, investeringen en kapitaal beheren in een vereenvoudigde bedrijfscontext.

EcoCEO kan worden ingezet in het vak economie, maar ook binnen wetenschappen, aardrijkskunde, STEM of voor projectwerk. Het spel vereist geen specifieke voorkennis of installatie en is volledig gratis.

Daarnaast kan je op de website ook nog een schat aan ondersteunende lesmaterialen over circulaire economie en duurzaam grondstoffengebruik downloaden, zoals een kaartspel, een leestekst, een ontwerpoefening, invulbladen...

Ben jij een geëngageerde leerkracht en wil je je leerlingen op een interactieve en plezierige manier uitdagen om na te denken over duurzaam ondernemerschap en circulaire economie? Hou je van originele lesmethoden en zegt ‘serious gaming’ je wel iets? Surf dan snel naar https://ecoceo.eu en maak gratis je leerkrachtenaccount aan!

Het ecoCEO spel en ondersteunend materiaal werden ontwikkeld door het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), in samenwerking met Europese partners, binnen het educatief onderzoeksproject RM@schools en met financiële ondersteuning van EIT Raw Materials.