‘Girls Go Circular’

 

‘Women & girls in STEM forum 2024’

Ken jij één of meerdere meisjes uit jouw klas(sen) die wel een uitdaging aankunnen?

Dan kan je deze leerlingen in teams van 3 meisjes van maart tot en met juni 2024 laten deelnemen aan de online challenge van Girls Go Circular. De deelnemende teams worden via een probleemstelling uitgedaagd om verder na te denken over circulaire oplossingen. Van de uiteindelijke oplossing sturen de leerlingenteams een pitch video op.

Uit de deelnemers zal één team (3 meisjes + 1 begeleider) geselecteerd worden om Vlaanderen te vertegenwoordigen op het Women & girls in STEM forum. Dit evenement gaat door in oktober 2024 te … Boedapest.

Wil je al eens gaan kijken hoe het er de afgelopen edities aan toe ging, dat kan via deze pagina.

Student Challenge 2024

Dit jaar duiken we met de challenge in de wereld van de Artificiële Intelligentie (AI) en verkennen we het potentieel om hiermee reële maatschappelijke uitdagingen op te lossen.

Doordat leerlingen met deze challenge aan de slag gaan, zullen ze kennis van AI opdoen, hun probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen en een boost aan vertrouwen geven om verandering tot stand te kunnen brengen.

“Ontwikkel een AI-tool die ons kan helpen om de genderongelijkheid te verminderen.”

De sector waarin de leerlingen deze tool willen inzetten (onderwijs, bedrijfswereld, wetenschappen, kunst, sport…), mogen ze zelf kiezen.

Deelnemers vullen een ‘Design Thinking presentatiesjabloon’ in om hun AI concept te ontwerpen en dit vervolgens te presenteren in een pitch video van 3 minuten. Het is niet de bedoeling dat ze hun AI tool volledig bouwen, maar het is wél aangewezen dat ze grondig nadenken het doel, de data training en ethische en ecologische implicaties van hun model. Op deze website kan je de omschrijving vinden. In het Engels, aangezien de leerlingen meteen deelnemen aan een internationale wedstrijd met Engels als voertaal.

Van elk land wordt er één team (3 meisjes + 1 begeleider) uitgenodigd om het Women and Girls in STEM Forum bij te wonen in Boedapest in oktober 2024. De reis- en verblijfskosten worden gedekt door het Girls Go Circular project. De 3 beste inzendingen mogen live on stage meedingen naar de titel van eindwinnaar.

De deadline om deel te nemen aan de Student Challenge is 17 juni 2024.

Op deze Girls Go Circular website vind je 6 stappen die jouw leerlingen kunnen doorlopen om deel te nemen.

Voorwaarden voor deelname:

  • schoolgaande meisjes van 14-19 jaar.
  • de deelnemers zijn alumni van het Go Circular platform. Dit wil zeggen dat ze op het platform de 2 inleidende modules en minstens één thematische module hebben uitgevoerd (inclusief certificaat na voldoende score (80%) op de test).
  • een team bestaat uit 3 meisjes.

‘Girls Go Circular’

Go Circular is ontstaan vanuit een samenwerking met EIT (European Institute of Innovation & Technology) en de betrokken partnerlanden van ons overkoepelend Europees netwerk JA Europe.

Volgens het ‘Women in Digital Scoreboard 2019’ van de Europese Commissie vertegenwoordigen vrouwen slechts 34% van de afgestudeerden in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) en 18% van de ICT-specialisten (bron: Girls Go Circular - teacherguide).

Hoewel het leerplatform voor iedereen wordt opengesteld, gaat er vanuit het project een specifieke aandacht naar meisjes. Door  te focussen op meisjes wil het project genderongelijkheid binnen de STEM-sector bespreekbaar maken en de aanwezigheid en motivatie van deze doelgroep in deze sector versterken.

Het project Girls Go Circular is erop gericht om minimaal 40.000 schoolmeisjes van 14 tot 19 jaar in heel Europa vóór 2027 digitale en ondernemersvaardigheden aan te leren met behulp van een online leerprogramma over circulaire economie.

Vlajo geeft Go Circular een vaste plek in het programma-aanbod en gaat het engagement aan om meer schoolmeisjes (en -jongens) warm te maken voor STEM-richtingen.

Inschrijven

Wil je als leerkracht met je leerlingen één of meerdere leerlingenteams registreren voor deelname aan de Student Challenge?

LET’S GO CIRCULAR!

Meer info of vragen?