CompassMe

competenties groeigericht evalueren


Vlajo is volop bezig met het ontwikkelen van CompassMe, een (vakoverschrijdend) instrument dat de groei van (ondernemende) competenties van jongeren in kaart kan brengen. De bedoeling is om deze competenties op een alternatieve manier te gaan evalueren, dat wil zeggen: niet met punten, niet met voldoende of onvoldoende, goed of slecht, droevige of blije smiley, maar met een positieve focus op groei en de acties die nodig zijn om te kunnen groeien.

Bij de ontwikkeling van deze tool staan enkele zaken centraal:

  • Het leerproces van de leerling

Gemotiveerde leerlingen die op een positieve manier gestimuleerd worden zullen ook meer halen uit hun leerproces. De focus leggen op welke kwaliteiten ze reeds bezitten en waarin ze nog kunnen groeien en wat ze hiervoor zouden kunnen doen in plaats van vooral te zeggen wat niet lukt, daar willen wij voor gaan.

  • Bruikbaarheid in de lessen

Wij zijn ons ervan bewust dat het takenpakket van een leerkracht de laatste jaren enorm is toegenomen. Gemotiveerde leerkrachten ondersteunen, daar draait het om. Want zij gaan die motivatie ook doorgeven aan hun leerlingen. Daarom gaan wij er voor om CompassMe zo eenvoudig en bruikbaar mogelijk te maken, met zo weinig mogelijk planlast.

  • Het zelfbeeld van de leerling

Wij zijn ervan overtuigd dat leerlingen die beter kunnen inschatten waar ze goed in zijn en wat ze graag doen, ook betere keuzes kunnen maken naar de toekomst toe. Niet alleen wat beroepskeuze betreft, maar ook de studiekeuze. Deze leerlingen zullen ook sterker in het leven staan.