Alumni | Van droom tot Mic Mac Minuscule

Alumni | Van droom tot Mic Mac Minuscule

Mic Mac Minuscule, een droom die werkelijkheid kon worden dankzij... ziekteverlof.  Jona Mukabalisa startte in januari 2017 haar eigenzinnige onderneming in tweedehands geboortelijsten en werd zopas vereerd met de titel 'Oost-Vlaamse Starter van het jaar'.

In haar middelbare  opleiding naam Jona deel aan een minionderneming bij Vlajo: Zac@zac in Don Bosco Haacht. Ze maakten een soort stoffen opbergzak (in de vorm van een vrucht) waarin je plastieken zakjes kon bewaren die je er dan onderaan 1 per 1 weer kon uittrekken. Hergebruik avant la letter dus ;-)   "Dat heeft me echt gecharmeerd, de theorie in praktijk omzetten, een onderneming van nul opbouwen vond ik super!" De jaren erna tijdens mijn opleiding handelsingenieur met specialisatie marketing werd geen aandacht besteed aan 'ondernemers kweken',  je werd gestuurd om te gaan werken in een groot bedrijf. Al snel rolde Jona erin en vond een vaste job, echter na anderhalf jaar was ze erop uitgekeken. Ze stapte over naar een klein consultancybedrijf waar het werk superinteressant en heel afwisselend was. Maar het bleef kriebelen: "Ik wil iets betekenen voor de maatschappij, voor de wereld. Rondom mij zijn meer en meer mensen daarmee bezig. Het is voor bedrijven belangrijk om te gaan kijken naar duurzame businessmodellen." Zelf had ze een heleboel ideeën maar niet de tijd om die concreet uit te werken. Tot ze... "het geluk had om na de geboorte van haar kindje thuis te zijn met ziekteverlof." Dan was er ineens wel tijd (=mentale ruimte) om na te denken.

Mic Mac Minuscule (Hippe, tweedehands geboortelijsten) is ontstaan uit een nood die Jona en haar vriend zelf hebben ervaren: het is moeilijk om als fervent tweedehandsshopper een tweedehands geboortelijst samen te stellen. Daardoor krijg je alsnog veel nieuwe spullen die je niet gevraagd hebt of niet nodig hebt. Daarnaast kost eerste kindje al gauw €6500 aan babyspullen die je slechts kort nodig hebt.

Businessmodel

Jona en haar man startten hun zaak als bvba. Want ook profit is belangrijk, je businessmodel moet op drie vlakken in orde zijn: peolpe-planet en profit. Ze lieten zich hierbij inspireren door de 'The Blue economy' van Gunter Pauli die stelt dat een duurzaam businessmodel even veel of meer kan opbrengen dan een economisch businessmodel.

Bij Mic Mac Miniscule werken regionale zelfstandige 'MicMac-madammen'. Zij volgen regionaal hun klanten op van begin tot einde. Tijdens het kennismakingsgesprek worden de noden van de toekomstige ouders in kaart gebracht samen met een moodboard voor de sfeerbepaling. De MicMac-madam zoekt dan de spullen bijeen en zet haar creativiteit in om spullen te pimpen, te herstellen en zelf te ontwerpen  (want: afval is grondstof op de verkeerde plaats). Deze hippe tweedehandsspullen worden dan verzameld op een tweedehands-geboortelijst voor de klant.

Reclame hebben ze na de beginopstart niet meer moeten voeren, het 'rimpeleffect' dat door de klanten ontstaat, doet zijn werk. "Elke lijst die online gaat is een marketingtool op zich." Ondertussen trekt hun website zo'n 15 000 bezoekers per maand!

Streefcijfers

  • 90 % lagere ecologische voetafdruk dan een nieuw-geboortelijst = eco-verantwoord = Goed voor de planeet
  • 50 % goedkoper dan een nieuw-geboortelijst (zodat mensen makkelijker kiezen voor duurzaam) = Goed voor je portemonee
  • 10 % wegschenken aan een goed doel (klant kiest zelf) = Goed voor het goede doel

Groene vogels?

Ze richten zich zeker niet enkel op groene vogels die een volledig ecologische levensvisie aanhangen. Onderzoek wijst uit dat 2 op 3 mensen een tweedehands geboortelijst zou overwegen.  “We hebben de tijdsgeest gelukkig wel mee, tweedehands is al lang niet meer oubollig. Onze klanten zijn jonge mensen die op een erg belangrijk moment in het leven - het geboortemoment van hun kind – een bewuste eerste stap zetten naar duurzaam consuminderen, zowel voor de prijs als voor de planeet.”

Ondertussen broeden Jona en haar man Gert op langere termijn zelfs al op nieuwe plannen met moedergenootschap Mic Mac: "Op elk belangrijk moment in het leven een circulair of duurzaam alternatief bieden, om dat er nog zoveel mogelijkheden zijn om een duurzame keuze te vergemakkelijken".

Meer lezen?